ΔΟΕ κατά Βρετανίας, για τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

ΔΟΕ κατά Βρετανίας, για τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Το Λονδίνο πιέζει χορηγούς για να μείνουν εκτός Ολυμπιακών οι αθλητές αυτοί

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικεφαλής του ολυμπιακού κινήματος προέτρεψαν τη βρετανική κυβέρνηση να σεβαστεί την «αυτονομία του αθλητισμού» ύστερα από προσπάθεια του Λονδίνου να ασκήσει πίεση στους χορηγούς ενάντια σε μια προτεινόμενη φόρμουλα για τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Λούσι Φρέιζερ έγραψε την περασμένη εβδομάδα επιστολή σε 13 από τους μεγαλύτερους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων, καλώντας τους να ασκήσουν πίεση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να εγκαταλείψει την πρότασή της.

«Δεν εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν ποιοι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν σε ποιους διεθνείς αγώνες. Αυτό θα ήταν το τέλος του παγκόσμιου αθλητισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα», δήλωσε τη Δευτέρα η ΔΟΕ.

«Ελπίζουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα σεβαστεί την αυτονομία του αθλητισμού… Πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη των αθλητικών οργανώσεων να αποφασίσουν ποιοι αθλητές μπορούν να λάβουν μέρος σε διεθνείς αγώνες με βάση αποκλειστικά την αθλητική τους αξία.

«Σύμφωνα με αυτό, οι χορηγοί του Ολυμπιακών δεν συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Η ΔΟΕ επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας μετά την περσινή εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είναι απρόθυμη να αποκλείσει εντελώς τους αθλητές τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό τον φόβο της επιστροφής στα μποϊκοτάζ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Ξεκίνησαν τον Ιανουάριο ένα μονοπάτι για αγωνιζόμενους από τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία να κερδίσουν Ολυμπιακούς κουλοχέρηδες μέσω των ασιατικών προκριματικών και να αγωνιστούν ως ουδέτεροι αθλητές στο Παρίσι.

Οι ουδέτεροι αθλητές δεν θεωρούνται ότι εκπροσωπούν τα έθνη τους και οι επιτυχίες τους δεν συνοδεύονται από ανάκρουση σημαιών ή αναπαραγωγή εθνικών ύμνων.

Η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε κοινή δήλωση τον περασμένο μήνα με άλλα 34 έθνη, επαναλαμβάνοντας έκκληση προς τη ΔΟΕ να εκδώσει γενική απαγόρευση σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από τους αγώνες της.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή