Η Meta θα απολύσει ακόμη 10.000 υπαλλήλους

Η Meta θα απολύσει ακόμη 10.000 υπαλλήλους

Η Meta σχεδιάζει επίσης να καταργήσει περίπου 5.000 θέσεις εργασίας που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Meta, ο τεχνολογικός κολοσσός του Facebook και του Instagram, ανακοίνωσε σήμερα πως σχεδιάζει να απολύσει 10.000 υπαλλήλους, περίπου το 13% του εργατικού της δυναμικού, σε μία χρονιά που ο ιδρυτής Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει χαρακτηρίσει «έτος αποτελεσματικότητας». 

Οι απολύσεις θα ξεκινήσουν από την ομάδα προσλήψεων αυτή την εβδομάδα, ενώ η αναδιάρθρωση των τεχνολογικών και επιχειρηματικών ομάδων θα ακολουθήσει τον Απρίλιο και τον Μάιο, όπως ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ σε υπόμνημα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας. 

Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος περικοπών της εταιρείας μέσα σε έξι μήνες καθώς, τον περασμένο Νοέμβριο, η Meta είχε απολύσει πάνω από 11.000 υπαλλήλους. Η Meta σχεδιάζει επίσης να καταργήσει περίπου 5.000 θέσεις εργασίας που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, όπως αποκάλυψε ο Ζούκερμπεργκ. «Αυτό θα είναι δύσκολο και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε», έγραψε.

Το κύμα προσλήψεων και η ύφεση

Μετά από χρόνια προσλήψεων, ο Ζούκερμπεργκ διώχνει υπαλλήλους με «ιλιγγιώδεις ρυθμούς», όπως σχολιάζουν οι New York Times. Σε άλλες εποχές, η εταιρεία του έκανε μπαράζ προσλήψεων καθώς η γκάμα των εφαρμογών της, στην οποία περιλαμβάνεται και το WhatsApp, αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία. Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε «εκτόξευση» της επισκεψιμότητας μέσω κινητών τηλεφώνων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη. Πέρυσι, η Meta είχε 87.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Καθώς όμως η παγκόσμια αγορά άρχισε πέρυσι να εξασθενεί και οι αγορές ψηφιακής διαφήμισης συρρικνώθηκαν, ο Ζούκερμπεργκ επιχείρησε να προσαρμοστεί: η Meta περιόρισε τα προνόμια των εργαζομένων και μετά τις απολύσεις του Νοεμβρίου, άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω περικοπές.

Σε μια σύσκεψη για την κερδοφορία της επιχείρησης τον Φεβρουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι δεν ήθελε η εταιρεία να είναι «υπερπλήρης» με ένα στρώμα μεσαίας διοίκησης από «μάνατζερ που διαχειρίζονται μάνατζερ». Στην ίδια συνάντηση είχε πει πως αναλαμβάνει την ευθύνη για τις περσινές απολύσεις, κατηγορώντας τον εαυτό του για τον ζήλο του για στελέχωση, όταν η χρήση των πλατφορμών κορυφώθηκε στην αρχή της πανδημίας.

Η Meta είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις στην παρούσα φάση. Εκτός από τη συρρίκνωση της ψηφιακής διαφήμισης, οι αλλαγές της Apple στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων της, έχουν περιορίσει τη δυνατότητα της Meta να συλλέγει δεδομένα για τους χρήστες iPhone για στοχευμένες διαφημίσεις. Παράλληλα αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από το TikTok, το οποίο έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητά του τα τελευταία χρόνια, ιδίως στις νεότερες ηλικίες.

Η Meta πασχίζει να οδηγήσει τους χρήστες της στο αναπτυσσόμενο metaverse, που ο Ζούκερμπεργκ θεωρεί «το μέλλον» των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όραμα στο οποίο η εταιρεία του δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, το κοινό έχει αντ’ αυτού στραφεί στα chatbots, τα οποία βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή