Πούτιν: Η Ρωσία πολεμάει για την ίδια την ύπαρξή της

Πούτιν: Η Ρωσία πολεμάει για την ίδια την ύπαρξή της

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας ως κράτους. 

Μιλώντας σε εργαζομένους σε εργοστάσιο αεροσκαφών στη Μπουριάτια, περίπου 4.400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, επανέλαβε το γνωστό επιχείρημά του ότι η Δύση είναι αποφασισμένη να διαλύσει τη Ρωσία.

«Για εμάς, λοιπόν, αυτό δεν είναι γεωπολιτικό ζήτημα, αλλά ζήτημα επιβίωσης του ρωσικού κράτους, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας και των παιδιών μας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. 

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία σαν εργαλείο για να διεξαγάγει πόλεμο κατά της Ρωσίας και να της προκαλέσει «στρατηγική ήττα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους λένε πως βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί από μια ιμπεριαλιστικού τύπου εισβολή, εξαιτίας της οποίας έχουν καταστραφεί ουκρανικές πόλεις, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες πολίτες και εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι είχε ανησυχήσει για την οικονομία όταν η Δύση επέβαλε πρωτοφανή κύματα κυρώσεων πέρυσι, αλλά αυτή αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν.

«Εχουμε αυξήσει την οικονομική μας κυριαρχία πολλές φορές. Τελικά, σε τι υπολόγιζε ο εχθρός μας; Οτι θα καταρρεύσουμε σε 2-3 εβδομάδες ή σε έναν μήνα», είπε.

Είπε ότι ο εχθρός περίμενε ότι τα εργοστάσια θα σταματούσαν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε, η ανεργία θα αυξανόταν, οι διαδηλωτές θα κατέβαιναν στους δρόμους και η Ρωσία θα «κλυδωνίζονταν εκ των έσω και θα κατέρρεε».

«Αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Πούτιν. «Αποδείχθηκε, για πολλούς από εμάς, και ακόμη περισσότερο για τις δυτικές χώρες, ότι τα θεμέλια της σταθερότητας της Ρωσίας είναι πολύ ισχυρότερα από ό,τι πίστευε κανείς».

Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή