Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με αμερικανικό drone

Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με αμερικανικό drone

Η σύγκρουση έλαβε χώρα πάνω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 φέρεται να χτύπησε ένα αμερικανικό drone Reaper το οποίο και κατέπεσε, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 φέρεται να χτύπησε τον έλικα ενός αμερικανικού drone επιτήρησης Reaper, προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα, μια περιοχή που παρακολουθείται στενά από το ΝΑΤΟ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε ένα περιστατικό που καταδικάστηκε ως «απερίσκεπτο» από τον αμερικανικό στρατό.

«Το drone μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ.

Σε μία πρώτη αντίδραση, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι το αμερικανικό UAV εντοπίστηκε το πρωί της 14ης Μαρτίου να πετάει κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας με κατεύθυνση προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Υποστηρίζει επίσης ότι τα ρωσικά μαχητικά δεν έκαναν χρήση των πυρομαχικών που έφεραν και δεν ήρθαν σε επαφή με το αμερικανικό drone.

Η Μόσχα προσθέτει ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε μια ανεξέλεγκτη πτήση και κατέπεσε στη θάλασσα ως αποτέλεσμα απότομων ελιγμών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη ενημερωθεί για το συμβάν, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, οι κινήσεις του ρωσικού μαχητικού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση «επικίνδυνες», «αντιεπαγγελματικές» και «απερίσκεπτες».

Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί, όπως αναφέρεται, και οι νατοϊκοί σύμμαχοι από τον Αμερικανό στρατηγό, ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ευρώπης (SACEUR) του ΝΑΤΟ, Κρίστοφερ Καβόλι.

Ο Κίρμπι υποστηρίζει ότι το αμερικανικό drone που κατέπεσε βρισκόταν, όταν χτυπήθηκε, στον διεθνή εναέριο χώρο. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν, πάντως, να πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η αμερικανική πλευρά, ήταν δύο τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 που κινήθηκαν κοντά στο αμερικανικό drone ρίχνοντάς του καύσιμα και κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς μπροστά του, και το ένα από αυτά τελικώς συγκρούστηκε μαζί του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό MQ-9 χτυπήθηκε στον έλικα.  

Ο αμερικανικός στρατός υποστηρίζει ότι παρατηρείται, το τελευταίο διάστημα, ένα μοτίβο συνεχιζόμενης επικίνδυνης συμπεριφοράς από την πλευρά των Ρώσων πιλότων που πετούν κοντά σε αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη.

Οι ΗΠΑ καλούν τον Ρώσο πρέσβη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον για εξηγήσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα μετέφερε ένα αυστηρό μήνυμα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν συμμάχους και εταίρους για το περιστατικό, είπε ο Πράις.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή