ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία – Κόσοβο: Ο Βούτσιτς «δεν σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία» στην Οχρίδα

«Στη σύνοδο θα προσπαθήσω να πετύχω ό,τι το καλύτερο για την Σερβία», δήλωσε, ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου

Σερβία – Κόσοβο: Ο Βούτσιτς «δεν σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία» στην Οχρίδα

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε, ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι στις 18 Μαρτίου, στην πόλη Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, ότι «δεν σχεδιάζει να υπογράψει κάτι». Στη συνάντηση αυτήν, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διαλόγου για το Κόσοβο υπό την αιγίδα της Ε.Ε., θα συμμετάσχουν επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και ο διαμεσολαβητής Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, το βράδυ της Πέμπτης, στο Βελιγράδι ότι δεν αναμένει να συμβεί κάτι συγκλονιστικό στην συνάντηση της Οχρίδας.

Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές

«Στη σύνοδο θα προσπαθήσω να πετύχω ό,τι το καλύτερο για την Σερβία. Αυτό είναι να εργαστούμε για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, να οικοδομήσουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσουμε σταθερά τις κόκκινες γραμμές μας, και πάνω σε αυτό δεν θα τα παρατήσω», δήλωσε ο Βούτσιτς. Σημειώνεται ότι πολλές φορές στο παρελθόν ο Βούτσιτς είχε καθορίσει τις κόκκινες γραμμές για το Βελιγράδι, που είναι κάθε είδους επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσόβου καθώς και η ένταξη του στον ΟΗΕ.

Στην συνάντηση της Οχρίδας αναμένεται να καθοριστεί ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής πρότασης για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας που παρουσιάστηκε στις 27 Φεβρουαρίου από την ΕΕ και την αποδέχθηκαν οι δυο πλευρές.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι θα εξεταστεί και το θέμα της σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε το 2013 αλλά η Πρίστινα αρνείται να εφαρμόσει. Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του 2013 αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για το Κόσοβο. Η ίδια άποψη εκφράζεται από τις Βρυξέλλες αλλά και την Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr