Στην Τουρκία ο Φινλανδός πρόεδρος – «Ναι» της Αγκυρας για ΝΑΤΟ αναμένει το Ελσίνκι

Στην Τουρκία ο Φινλανδός πρόεδρος – «Ναι» της Αγκυρας για ΝΑΤΟ αναμένει το Ελσίνκι

Το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Φινλανδού προέδρου Σάουλι Νιινίστε στην Τουρκία, με το Ελσίνκι να αναμένει από την Αγκυρα να ανάψει το «πράσινο φως»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Φινλανδού προέδρου Σάουλι Νιινίστε στην Τουρκία, με το Ελσίνκι να αναμένει από την Αγκυρα να ανάψει το «πράσινο φως».

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας επισκέφθηκε χθες Πέμπτη την επαρχία Καχραμάνμαρας της Τουρκίας, η οποία επλήγη από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φινλανδός πρόεδρος δήλωσε χθες Πέμπτη πως αναμένει την οριστική έγκριση της Αγκυρας για την εισδοχή της χώρας του στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του. «Γνωρίζω τον Ερντογάν εδώ και πολύ καιρό. Είμαι σίγουρος ότι έχει σημαντικά μηνύματα», είπε.

Ερωτηθείς για το εάν οι υποψηφιότητες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εξεταστούν χωριστά, είπε ότι η χώρα του «έκανε ό,τι χρειάζεται».

Η Φινλανδία οδεύει έτσι να γίνει κράτος-μέλος του NATO πριν από τη Σουηδία, παρότι τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν ταυτόχρονα, πριν από δέκα μήνες, καθώς το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει το πρωτόκολλο για τη χώρα αυτή πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Μέχρι σήμερα, η αίτηση για την ένταξη των δυο κρατών στη στρατιωτική συμμαχία έχει εγκριθεί από τα 28 κράτη μέλη της και απομένει η έγκριση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.

Η Βουδαπέστη αναμένεται να ανάψει «πράσινο φως» σύντομα. Όμως η Άγκυρα θεωρείται σημαντικότερο εμπόριο, καθώς η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πως δεν βοηθούν στην καταπολέμηση «τρομοκρατικών οργανώσεων», κάτι που αφορά ειδικά τη Σουηδία.

Ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε προχθές Τετάρτη στην Άγκυρα πως η κυβέρνησή του «θα κρατήσει την υπόσχεση που έκανε» όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία. Δεν έχει μολαταύτα γίνει ακόμα σαφές πότε θα αρχίσει να συζητείται η έγκριση των δυο κρατών στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από ANADOLU, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή