Πόλεμος στην Ουκρανία: MiG-29 και από την Σλοβακία

Πόλεμος στην Ουκρανία: MiG-29 και από την Σλοβακία

Μετά την Πολωνία, και η Σλοβακία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στις ουκρανικές δυνάμεις.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σλοβακία έγινε σήμερα η δεύτερη σύμμαχος της Ουκρανίας που ανακοίνωσε ότι θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 υπέρ των ουκρανικών δυνάμεων που μάχονται ενάντια στη ρωσική εισβολή. Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε πως τα μαχητικά που στέλνουν χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία θα καταστραφούν και δεν θα κάνουν καμία διαφορά στην πορεία της σύγκρουσης.

Η Σλοβακία ακολουθεί την Πολωνία, η οποία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, την παράδοση MiG-29. Σλοβακία και Πολωνία είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Σλοβακία έχει στην κατοχή της 11 αεροσκάφη MiG-29 που έχουν αποσυρθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση. Θα στείλει εκείνα που είναι επιχειρησιακά και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για ανταλλακτικά.

Η Σλοβακία θα παράσχει επίσης ένα τμήμα του αντιαεροπορικού συστήματός της KUB.

«Η διαδικασία παράδοσης αυτών των μαχητικών συντονίζεται στενά με την πολωνική πλευρά, με την Ουκρανία και, βέβαια, με άλλους συμμάχους», δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Την Πέμπτη η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τέσσερα μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία τις ερχόμενες ημέρες.

Η Σλοβακία παρήγγειλε μαχητικά F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 προκειμένου να αντικαταστήσει τα παλαιά αεροσκάφη MiG-29. Τα πρώτα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη αναμένεται να φθάσουν στη χώρα το 2024.

Η σλοβακική κυβέρνηση του Έντουαρντ Χέγκερ είναι υπηρεσιακή καθώς στη χώρα πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου, έχουν εκφραστεί αμφιβολίες αναφορικά με τον αν δικαιούται μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις όπως είναι αυτή για την αποστολή των MiG. Ο ίδιος ο Χέγκερ πάντως υποστηρίζει ότι η σχετική απόφαση είναι νομικά βάσιμη.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως όλα τα μαχητικά που προμηθεύουν στην Ουκρανία δυτικές χώρες θα καταστραφούν και δεν θα κάνουν καμία διαφορά στην πορεία της σύγκρουσης.

«Στην πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο στην Ουκρανία) όλος αυτός το εξοπλισμός μπορεί να καταστραφεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή