Η Κίνα σκέφτεται να δώσει όπλα στη Ρωσία – Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ

Η Κίνα σκέφτεται να δώσει όπλα στη Ρωσία – Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως το Πεκίνο έχει λάβει κάποια αμετάκλητη απόφαση να συνδράμει τις πολεμικές επιχειρήσεις της Μόσχας με πολεμικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να αφαιρέσει ζωές, λένε αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση κορυφής του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ την επόμενη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν πως οι ΗΠΑ θα βρίσκονται σε επιφυλακή. Η Ουάσιγκτον θέλει να ανιχνεύσει την παραμικρή ένδειξη που θα μπορούσε να αποκαλύψει πιθανές προθέσεις της Κίνας να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία. 

Η επικείμενη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του δεν αιφνιδιάζει τον Λευκό Οίκο, καθώς υπήρχαν εδώ και εβδομάδες αναφορές για ένα πιθανό τετ-α-τετ των δύο ηγετών.  

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη ανησυχία πως η συνεργασία «χωρίς όρια» που έχει εδραιωθεί από τις προηγούμενες συναντήσεις του Σι με τον Πούτιν θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί στην ερχόμενη, κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. 

Αξιωματούχοι που επικαλείται το CNN μεταφέρουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως το Πεκίνο έχει λάβει κάποια αμετάκλητη απόφαση να συνδράμει τις πολεμικές επιχειρήσεις της Μόσχας με πολεμικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να αφαιρέσει ζωές. Ομως το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται, σύμφωνα με αξιωματούχους με πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφοριών. 

Η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία για μια τέτοια ανακοίνωση. «Θα το παρακολουθήσουμε», δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. «Προφανώς η Ρωσία έχει συμφέρον να παρασύρει και άλλες χώρες σε αυτή τη σύγκρουση αν είναι δυνατόν, αλλά η θέση μας παραμένει ίδια, είτε συναντηθούν είτε όχι».

Πώς ωφελείται η Κίνα;

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν πως τα κινεζικά όπλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία να πετύχει κάποια αποφασιστική νίκη στην Ουκρανία, αλλά φοβούνται ότι ο φονικός πολεμικός εξοπλισμός από το Πεκίνο θα παρατείνει τη σύγκρουση, η οποία, όπως πιστεύουν, ευνοεί τον Πούτιν.

Ενας παρατεταμένος πόλεμος θα μπορούσε να ωφελήσει και την Κίνα εάν οι αμερικανικοί πόροι και η προσοχή αναλωνόταν στην Ουκρανία, αντί για την Ασία, όπου το Πεκίνο γίνεται όλο και πιο διεκδικητικό στρατιωτικά. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας του Σι με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πιστεύοντας ότι η απευθείας συνομιλία από αυτόν θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η Κίνα να γνωρίζει την οπτική γωνία της Ουκρανίας», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ. «Είναι σαφές ότι τα κίνητρα της Ρωσίας είναι κακόβουλα. Εισέβαλαν παράνομα και έχουν καταλάβει την Ουκρανία. Ελπίζουμε ότι ο πρόεδρος Σι και η κινεζική κυβέρνηση θα επωφεληθούν από το να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που έχει η υποστήριξή τους προς τη Ρωσία».

Η ατζέντα

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα επισκεφτεί τη Ρωσία από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου, ανακοίνωσαν το Κρεμλίνο και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Επίσης θα υπογραφούν «ορισμένα σημαντικά διμερή έγγραφα», σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο που η Κίνα εμφανίζεται πρόθυμη να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, προσπάθεια την οποία η Δύση αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Σι στη Ρωσία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Σι θα γευματίσει με τον Πούτιν τη Δευτέρα και οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και την επόμενη ημέρα. 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε πως η χώρα του θα τηρήσει «μια αντικειμενική και δίκαιη θέση« σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και «θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των συνομιλιών για την ειρήνη».

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή