Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Πράσινο φως» για πιθανή πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Πράσινο φως» για πιθανή πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει μεταξύ άλλων 63 επιθετικά αμφίβια οχήματα προσωπικού (AAVP-7A1), 9 αμφίβια οχήματα επίθεσης διοίκησης (AAVC-7A1), 4 επιθετικά αμφίβια οχήματα ανάκτησης (AAVR-7A1) και 63 πολυβόλα.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το «πράσινο φως» για μία πιθανή πώληση επιθετικών αμφίβιων οχημάτων στην Ελλάδα.

Το Πεντάγωνο εκτίμησε πως μία διακρατική συμφωνία για αμφίβια οχήματα και σχετικό εξοπλισμό, θα μπορούσε να αγγίξει τα 268 εκατομμύρια δολάρια.

Η πιθανή πώληση θα γίνει μέσω του προγράμματος Ξένης Στρατιωτικής Πώλησης (FMS). Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια ειδοποίησε το Κογκρέσο για αυτή τη πιθανή πώληση, παραδίδοντας την απαιτούμενη πιστοποίηση.

Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως ένας κρίσιμο ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο που παίζει σημαντικό ρόλο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα είχε διευκρινίσει πως η Αθήνα αναμένει «μερικές εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα αυτά που πήραμε μεταχειρισμένα από τα περισσεύματα των Αμερικανών που θα πάνε στα νησιά γιατί είναι τροχοφόρα και ταιριάζουν εκεί με το τερέν, το έδαφος δηλαδή των νησιών».

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει μεταξύ άλλων: εξήντα τρία επιθετικά αμφίβια οχήματα προσωπικού (AAVP-7A1), εννέα αμφίβια οχήματα επίθεσης διοίκησης (AAVC-7A1), τέσσερα επιθετικά αμφίβια οχήματα ανάκτησης (AAVR-7A1) και εξήντα τρία πολυβόλα. Περιλαμβάνονται, επίσης, εκτοξευτές χειροβομβίδων MK-19, Συστήματα Θερμικής Παρατήρησης M36E T1 (TSS), υποστήριξη ανεφοδιασμού (ανταλλακτικά), εξοπλισμός υποστήριξης (συμπεριλαμβανομένων ειδικών κιτ/εργαλείων/ενισχυμένων κιτ (EAAK), τεχνικά εγχειρίδια, τεχνικά δεδομένα, (CETS), Υπηρεσίες Διαχείρισης Ολοκληρωμένης Λογιστικής Υποστήριξης (ILS), αποκατάσταση απαρχαιωμένων εξαρτημάτων, υπηρεσίες βαθμονόμησης, Υποστήριξη παρακολούθησης (FOS).

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, παρέχοντας αποτελεσματική ικανότητα προστασίας των θαλάσσιων συμφερόντων και των υποδομών για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και στις θαλάσσιες προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή. Δεν υπάρχει κύριος ανάδοχος που να σχετίζεται με αυτήν την πιθανή πώληση.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν γνωστές συμφωνίες αντιστάθμισης που να προτείνονται σε σχέση με αυτήν την πιθανή πώληση. Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης».

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή