Η Γαλλία σε αναβρασμό: Η πρόταση μομφής και τα σενάρια της επόμενης μέρας για τον Μακρόν

Η Γαλλία σε αναβρασμό: Η πρόταση μομφής και τα σενάρια της επόμενης μέρας για τον Μακρόν

Σήμερα, στις 17.00 ώρα Ελλάδος, η κρίσιμη κοινοβουλευτική «μάχη» για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. Τι θα συμβεί αν υπερψηφιστούν ή απορριφθούν οι δύο προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της τελικής έκβασης της κοινοβουλευτικής «μάχης» για το συνταξιοδοτικό βρίσκεται η Γαλλία.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η διάσκεψη των προέδρων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα αποφασίσει να θέσει σε ψηφοφορία (σήμερα, Δευτέρα, στις 17.00 ώρα Ελλάδας) τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν κατατεθεί κατά της κυβέρνησης.

Αν μία εξ αυτών εγκριθεί, τότε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν παραιτείται, ενώ αυτομάτως ακυρώνεται και η απόφασή της να προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα στην υιοθέτηση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας έτσι την Εθνοσυνέλευση, όπου τα κόμματα τα οποία στηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν διαθέτουν τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Για να εγκριθεί μία πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή από 278 βουλευτές. Προς το παρόν, είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί από περίπου 250 βουλευτές, δηλαδή αυτούς που ανήκουν στην άκρα Δεξιά της Μαρίν Λεπέν, την Αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν και ανεξάρτητους.

Το μείζον ερώτημα είναι πόσοι εκ των 60 βουλευτών που διαθέτει το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Ρεπουμπλικανών είναι διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, κατά της οποίας έχει ωστόσο ταχθεί η ηγεσία του κόμματος. Δημοσίως υπέρ της πρότασης μομφής έχει ταχθεί έως σήμερα μονοψήφιος αριθμός βουλευτών αυτού του κόμματος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πάντως, χθες, Κυριακή, ευχήθηκε η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης «να ολοκληρώσει τη δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».

Αν, ωστόσο, οι δύο προτάσεις μομφής απορριφθούν από τους βουλευτές (κάτι που θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο), τότε αυτομάτως θα εγκριθεί –χωρίς να χρειαστεί η ψήφος της Εθνοσυνέλευσης– η εν λόγω μεταρρύθμιση, η οποία αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Η κοινωνία σε αναβρασμό

Στο κοινωνικό επίπεδο, η Γαλλία ετοιμάζεται για ακόμα μία γενική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ έως τότε θα υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αρχής γενομένης από τις μεταφορές και την ενέργεια.

Εκ παραλλήλου, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την κοινή γνώμη της Γαλλίας να τάσσεται σαφώς κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και ειδικότερα κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή