Η Κομισιόν προσφέρει 1 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας – 104 δισ. δολ. το κόστος του σεισμού, λέει ο Ερντογάν

Η Κομισιόν προσφέρει 1 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας – 104 δισ. δολ. το κόστος του σεισμού, λέει ο Ερντογάν

«Εκατομμύρια άνθρωποι είναι τώρα άστεγοι και ζουν σε σκηνές», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την έναρξη της διάσκεψης των δωρητών που στόχο έχει να συγκεντρώσει χρήματα για τις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, φιλοξενούν σήμερα στις Βρυξέλλες διάσκεψη δωρητών για να συγκεντρωθούν χρήματα και να συντονιστεί η παροχή αρωγής στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα παράσχει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για τη συγκέντρωση πόρων μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Εκατομμύρια άνθρωποι είναι τώρα άστεγοι και ζουν σε σκηνές», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν και συνέχισε: «Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε για την ανοικοδόμηση. Σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία πρέπει να ξαναχτιστούν, με τα υψηλότερα πρότυπα αντισεισμικής ασφάλειας. Η υδροδότηση, οι εγκαταστάσεις υγιεινής και άλλης κρίσιμης σημασίας υποδομές πρέπει να αποκατασταθούν. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια για να επανεκκινήσουν, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην.»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Κομισιόν θα δαπανήσει επιπλέον 108 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ λόγω του πολέμου που μαίνεται από το 2011.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εκτίμησε τη «συνολική οικονομική επιβάρυνση της καταστροφής του σεισμού» στην Τουρκία στα 103,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι το κόστος των ζημιών που προκάλεσαν οι σεισμικές δονήσεις του Φεβρουαρίου, ανέρχεται για την Τουρκία σε 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προ εβδομάδων υπολογίσει στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος των υλικών ζημιών που άφησαν πίσω τους οι σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία, ενώ άλλες τουρκικές οργανώσεις ανέβαζαν αυτό το κόστος κοντά στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή