Ο Σι στη Μόσχα: Η γλώσσα του σώματος, ο χαλαρός και ο… ταραγμένος

Ο Σι στη Μόσχα: Η γλώσσα του σώματος, ο χαλαρός και ο… ταραγμένος

Ο Κινέζος πρόεδρος εμφανίστηκε πιο χαλαρός από τον Ρώσο ομόλογό του στην πρώτη συνάντηση στη Μόσχα, τη Δευτέρα, λένε οι ειδικοί

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος, λέει ότι ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, εμφανίστηκε πιο χαλαρός και επιβλητικός από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρώτη συνάντηση της Δευτέρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Σι στη Μόσχα.

Οι δυτικές χώρες είναι βέβαιο ότι θα μελετήσουν κάθε λεπτομέρεια των συνομιλιών μεταξύ των δύο από τους πιο ισχυρούς, αλλά μυστικοπαθείς ηγέτες του κόσμου, καθώς ο Πούτιν επιδιώκει την υποστήριξη του Σι για την εισβολή στην Ουκρανία και τη βοήθειά του στην κάλυψη των κενών στο εμπόριο που άφησαν οι σαρωτικές δυτικές κυρώσεις.

Ο Σι στη Μόσχα: Η γλώσσα του σώματος, ο χαλαρός και ο… ταραγμένος-1
©Reuters

Η Κάρεν Λέονγκ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Influence Solutions με έδρα τη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι ο Σι πρόλαβε τον Πούτιν κατά κλάσματα του δευτερολέπτου όταν άπλωσε το χέρι του για την καθιερωμένη χειραψία τους, υποδηλώνοντας πως «παρότι αυτός είναι που επισκέπτεται τη Μόσχα, αυτός είναι που θα αναλάβει το προβάδισμα σε αυτή τη σχέση».

Η Λουίζ Μάλερ, με έδρα τη Μελβούρνη, ειδική στη γλώσσα του σώματος και τη συμπεριφορά των ηγετών, έχει παρόμοια άποψη, σημειώνοντας ότι ο Σι είχε τοποθετήσει το χέρι του πάνω στο χέρι του Πούτιν, κάτι που θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει ένα βαθμό κυριαρχίας.

Ο Σι στη Μόσχα: Η γλώσσα του σώματος, ο χαλαρός και ο… ταραγμένος-2
©Reuters

Οταν κάθισαν μαζί για να ανταλλάξουν αβρότητες μέσω μεταφραστών, χαιρετώντας ο ένας τον άλλον ως «αγαπημένε φίλε», η Μάλερ είπε ότι ο Πούτιν είχε σκύψει, είχε λυγίσει το πόδι του, είχε σφίξει τη γροθιά του και κοίταζε το πάτωμα, υποδηλώνοντας υποβόσκουσα ταραχή.

Ο Σι, εν τω μεταξύ, εμφανίστηκε «κατασταλαγμένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση».

Η Λέονγκ παρατήρησε τα ίδια τικ στον Πούτιν, σε αντίθεση με μια κατά τα φαινόμενα χαλαρή συμπεριφορά.

«Αν τον αντιπαραβάλλετε με τον Σι, ο Κινέζος πρόεδρος είναι ο ψύχραιμος πολιτικός άνδρας», είπε. «Εχει μεγάλη βαρύτητα, εξαιρετική οπτική επαφή, κοιτάζει τον Πούτιν όπως ένας μεγαλύτερος αδελφός κοιτάζει έναν νεότερο, έναν νεότερο σύντροφο».

Ο Σι στη Μόσχα: Η γλώσσα του σώματος, ο χαλαρός και ο… ταραγμένος-3
©Associated Press

Ο Πούτιν, 70 ετών, είναι στην πραγματικότητα κατά λίγους μήνες μεγαλύτερος από τον Σι και βρίσκεται στην εξουσία περισσότερο από το διπλάσιο χρονικό διάστημα.

Η Λέονγκ είπε ότι ο Σι αφήνει να εννοηθεί ότι και ο ίδιος αισθάνεται κάποια πίεση, ανοιγοκλείνοντας ασυνήθιστα συχνά τα μάτια του κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ο Κιμ Χιουνγκ-Χι, διευθυντής του Korea Body Language Lab, δήλωσε ότι το σφιχτό κράτημα της χειραψίας και οι περιπτώσεις όπου οι άνδρες προσπάθησαν να αποφύγουν την οπτική επαφή έδειξαν ότι διακυβεύονταν πολλά και για τους δύο.

«Εχουν υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση. Μπορεί κανείς να εντοπίσει την ένταση. Ξέρετε, ασφαλώς, ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί φίλοι στην πολιτική».

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή