NATO: Μόνο 7 χώρες έπιασαν τον στόχο του 2% το 2022

NATO: Μόνο 7 χώρες έπιασαν τον στόχο του 2% το 2022

Συγκριτικά, οι χώρες που είχαν πιάσει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες το 2021 ήταν 8, όπερ σημαίνει ότι πέρυσι, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντί αυτές να αυξηθούν, μειώθηκαν.  

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2022 θα μείνει στην Ιστορία ως η χρονιά του πολέμου στην Ουκρανία, και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήδη ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση που έχει εκτυλιχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λόγος για έναν πόλεμο που έχει λειτουργήσει ως τομή στον ρου της Ιστορίας, επιφέροντας βαθιές διεθνοπολιτικές αλλαγές.

Ακόμη και σε μια τέτοια χρονιά πολέμου, ωστόσο, και παρά τις μεγάλες εξαγγελίες, κάποια πράγματα στην Ευρώπη δεν άλλαξαν. Από τις συνολικά 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μόνον οι επτά ξόδεψαν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα το 2022.

Ποιες ήταν αυτές; Η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία). Συγκριτικά οι χώρες που είχαν πιάσει τον στόχο του 2% το 2021 ήταν οχτώ, όπερ σημαίνει ότι πέρυσι, εν μέσω πολέμου, αντί αυτές να αυξηθούν, μειώθηκαν.  

«Γίνεται πόλεμος; Οι μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε. εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στους στόχους αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ (σ.σ.: 2% του ΑΕΠ)», σημειώνει το Politico.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, η χώρα της οποίας ξόδεψε πέρυσι 2,12% του εσθονικού ΑΕΠ στην άμυνα, παρουσιάζεται από την πλευρά της να δηλώνει «σοκαρισμένη» που τόσο πολλές άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες, εν καιρώ πολέμου, δεν έπιασαν το 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει ως στόχο αμυντικών δαπανών το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ωστόσο, σημειώνεται ότι οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι όντως αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες τους τα τελευταία χρόνια. «Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες τους για όγδοη συνεχή χρονιά», σημειώνει το ΝΑΤΟ στην ετήσια έκθεσή του για το 2022 («The Secretary General’s Annual Report 2022») που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, και ότι πρέπει να τα κάνουμε πιο γρήγορα. Ο ρυθμός που έχουμε αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν είναι αρκετά υψηλός. Σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.   

Με πληροφορίες από Politico, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή