Ρωσία: Ενισχύει τις δυνάμεις της στις Κουρίλες νήσους κοντά στην Ιαπωνία

Ρωσία: Ενισχύει τις δυνάμεις της στις Κουρίλες νήσους κοντά στην Ιαπωνία

«Για να περιορίσουν τη Ρωσία και την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοινώνοντας την έλευση νέων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων γύρω από το αρχιπέλαγος των Κουρίλων νήσων.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι μια μεραρχία εξοπλισμένη με πυραυλικά συστήματα Bastion αναπτύχθηκε στο Παραμουσίρ, μία από τις Κουρίλες νήσους στον βόρειο Ειρηνικό, ορισμένες από τις οποίες διεκδικούνται από την Ιαπωνία ως ιαπωνικό έδαφος.

Η κίνηση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης ενίσχυσης των αμυντικών συστημάτων της Ρωσίας στις αχανείς περιοχές της στην Απω Ανατολή, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Σοϊγκού μιλούσε σε αξιωματικούς του στρατού μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, επαναβεβαίωσαν, μέσα από την υπογραφή νέων συμφωνιών συνεργασίας, την «άνευ ορίων» συνεργασία τους κατά τις συνομιλίες που είχαν στο Κρεμλίνο.

«Για να περιορίσουν τη Ρωσία και την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, ενισχύοντας τους πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τους συμμάχους τους, συνεχίζοντας να δημιουργούν μια νέα αμερικανική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο Σοϊγκού σε βίντεο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας.

Ο Σοϊγκού είπε ότι το σύστημα Bastion θα ενισχύσει τη ρωσική ασφάλεια γύρω από το αρχιπέλαγος των Κουρίλων νήσων.

Η Ιαπωνία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, διεκδικεί τέσσερα νησιά του αρχιπελάγους των Κουρίλων, στο νότιο τμήμα του, τα οποία είχαν καταληφθεί από τις σοβιετικές δυνάμεις στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιαπωνία δεν διεκδικεί το Παραμουσίρ, ένα από τα νησιά των Κουρίλων στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους των νήσων.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας έχουν παραλάβει περίπου 400 είδη σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών SU-57 και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, δήλωσε ο Σοϊγκού.

«Οι στρατιωτικές δυνατότητες της ανατολικής στρατιωτικής περιφέρειας έχουν αυξηθεί σημαντικά», είπε.

Ο Σοϊγκού δήλωσε επίσης ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αεράμυνας της Μόσχας θα ολοκληρωθεί φέτος, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ρωσικό έδαφος.

«Φέτος θα ολοκληρώσουμε τον εκσυγχρονισμό του πυραυλικού αμυντικού συστήματος της Μόσχας», ανέφερε ο Σοϊγκού, προσθέτοντας ότι δύο νέες μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας θα εκπαιδευτούν και θα εξοπλιστούν με νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα αέρος-εδάφους S-350. «Παράλληλα, θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή 621 στρατιωτικών υποδομών για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Κίεβο για σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Η ρωσική πρωτεύουσα δεν έχει ποτέ πληγεί άμεσα από επιθέσεις από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τον Ιανουάριο, εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν την εγκατάσταση στη Μόσχα συστημάτων Pantsir S-1, σχεδιασμένων για την αναχαίτιση πυραύλων Κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων.

Σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Σοϊγκού δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει περισσότερες από 20.000 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή