Explainer: Τι σημαίνει για την UBS η εξαγορά της Credit Suisse

Explainer: Τι σημαίνει για την UBS η εξαγορά της Credit Suisse

Μέσα από αυτήν τη διάσωση, δημιουργείται η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο βάσει περιουσιακών στοιχείων, με 120.000 υπαλλήλους και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ημέρες αφότου η UBS συμφώνησε να δαπανήσει 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να διασώσει την ανταγωνίστριά της, Credit Suisse, κορυφαία τραπεζικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν τους επενδυτές για τα οφέλη ενός «γάμου» ο οποίος «έγινε υπό την απειλή όπλου», σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.

Ο Ραλφ Χάμερς, διευθύνων σύμβουλος της UBS, δήλωσε στους FT ότι η συμφωνία «έχει να κάνει όχι απλώς με τη συνένωση δύο εταιρειών» αλλά με το «πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ακόμη μεγαλύτερη UBS».

Αυτή η διάσωση, μέσα από την οποία δημιουργείται η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο βάσει περιουσιακών στοιχείων (με 120.000 υπαλλήλους και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία), κάποιοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή των στελεχών της UBS.

Explainer: Τι σημαίνει για την UBS η εξαγορά της Credit Suisse-1
REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Στελέχη της UBS υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι δεν υποχρεώθηκαν από προχωρήσουν σε αυτήν τη συμφωνία η οποία θα έχει, το αργότερο ως το 2027, ενισχύσει τα κέρδη της τράπεζας ανά μετοχή. Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν τη χαμηλή τιμή που πλήρωσαν για μια επιχείρηση που είχε κεφαλαιοποίηση 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα αλλά και τα 108 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δεσμευτεί ότι θα χορηγήσει ως πιστωτική γραμμή ρευστότητας η Κεντρική Τράπεζας της Ελβετίας σαν δίχτυ ασφαλείας.

Με wealth management assets ύψους 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η UBS θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στον κόσμο, πίσω από τη Morgan Stanley. Θα γίνει, επίσης, ο μεγαλύτερος διαχειριστής πλούτου σε νοτιοανατολική Ασία και Μέση Ανατολή, και ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές στη Λατινική Αμερική χάρη στο τμήμα Βραζιλίας της Credit Suisse.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν θα βοηθήσει την UBS να αναπτυχθεί στις ΗΠΑ, αφού η Credit Suisse αποχώρησε από την αμερικανική αγορά το 2015.

Τους τελευταίους μήνες η UBS είδε να έρχονται προς το μέρος της πελάτες που έφευγαν από την Credit Suisse. «Οι εισροές που είδαμε την περασμένη εβδομάδα, αποδεικνύουν ότι είμαστε ένα ασφαλές καταφύγιο», είπε ο Ραλφ Χάμερς μιλώντας σε αναλυτές.

Ωστόσο, η UBS θα πάψει πλέον να αντιμετωπίζεται ως εναλλακτική στην Credit Suisse, και οι πλούσιοι πελάτες θα μπορούσαν για αυτόν τον λόγο να μπουν στον πειρασμό να στείλουν τα χρήματά τους αλλού. Η Julius Baer, που έχει ισχυρή παρουσία στην Ασία, αναμένεται να επωφεληθεί: η αξίας της μετοχής της αυξήθηκε κατά 13% αυτήν την εβδομάδα.

UBS και Credit Suisse έχουν μαζί, έπειτα από τη διάσωση, περισσότερους από 35.000 υπαλλήλους μόνο στην Ελβετία (η Credit Suisse έχει εκεί περίπου 17.000). Πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας ενδέχεται ωστόσο στο μέλλον να χαθούν όταν η UBS αρχίσει να κλείνει υποκαταστήματα και να καταργεί θέσεις που θα είναι πλέον διπλές. Προς το παρόν πάντως, η UBS δεν φαίνεται να δείχνει διάθεση να «ξεφορτωθεί» την εγχώρια τράπεζα της Credit Suisse η οποία είναι, όπως αναφέρουν οι FT, και το πλέον πολύτιμο από τα περιουσιακά στοιχεία της ελβετικής τράπεζας που διασώθηκε.

Εάν η ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων asset management business της UBS συνδυαστεί με την ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχη δράση της Credit Suisse, αυτό θα δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.

Κατά τα λοιπά, το πιο επισφαλές από τα τμήματα της Credit Suisse είναι η επενδυτική της τράπεζα, όπως σημειώνουν οι FT. Αυτό είναι το τμήμα από το οποίο προήλθαν τα περισσότερα από τα σκάνδαλα και οι απώλειες της Credit Suisse τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρεται, και υπό αυτό το πρίσμα πολλοί από τους 17.000 investment bankers της Credit Suisse θα μπορούσαν να χάσουν τις δουλειές τους.

Με πληροφορίες από FT

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή