Αντονι Μπλίνκεν: Καλεί όλα τα μέλη του ΔΠΔ να συμμορφωθούν με το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Αντονι Μπλίνκεν: Καλεί όλα τα μέλη του ΔΠΔ να συμμορφωθούν με το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Τα συνολικά 123 κράτη-μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καλούνται να συλλάβουν τον - κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου - Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη, εάν εκείνος πατήσει πόδι στο έδαφός τους.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε σήμερα όλα τα μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να συμμορφωθούν με το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΠΔ κατηγόρησε τον Πούτιν για το έγκλημα πολέμου της παράνομης μεταφοράς εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. Στα βάση αυτής της κατηγορίας, τα συνολικά 123 κράτη-μέλη του ΔΠΔ κανονικά θα πρέπει να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν εκείνος πατήσει πόδι στο έδαφός τους.

«Νομίζω ότι όποιος είναι συμβαλλόμενο μέρος του δικαστηρίου, θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», δήλωσε ο Μπλίνκεν όταν ρωτήθηκε από τον Αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ αν θα ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους συμμάχους να «παραδώσουν» τον Πούτιν.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του ΔΠΔ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Πούτιν έχει σαφώς διαπράξει εγκλήματα πολέμου, προσθέτοντας ότι το ένταλμα του ΔΠΔ ήταν δικαιολογημένο.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «άκυρη».

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ, αν και το Κίεβο παραχώρησε στο δικαστήριο δικαιοδοσία για τη δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν διαθέτει δική του αστυνομική δύναμη και η εκτέλεση εντάλματος σύλληψης εξαρτάται από τα κράτη-μέλη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή