Ισραήλ: Μαζικές κινητοποιήσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης και ενδοκυβερνητικές «αναταράξεις» για τον Νετανιάχου

Ισραήλ: Μαζικές κινητοποιήσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης και ενδοκυβερνητικές «αναταράξεις» για τον Νετανιάχου

Εν μέσω πολιτικού και κοινωνικού «αναβρασμού» βρίσκεται το Ισραήλ, με αφορμή τη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση - Ο Νετανιάχου ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Άμυνας ύστερα από αναφορές ότι σκοπεύει να ζητήσει την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω πολιτικού και κοινωνικού «αναβρασμού» βρίσκεται το Ισραήλ, με αφορμή τη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε για εξηγήσεις σήμερα τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, όπως ανακοίνωσε το κόμμα Λικούντ, ενώ την ίδια ώρα ένα ακροδεξιό συγκυβερνών κόμμα κατηγορεί τον υπουργό ότι «εγκαταλείπει» την κυβέρνηση. Ολα αυτά ενώ συνεχίζονται οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις

Στην ανακοίνωση του Λικούντ δεν δίνονται διευκρινίσεις για τον λόγο της κλήσης του υπουργού. Ωστόσο, η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε έπειτα από δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν ότι ο Γκαλάντ θα ζητήσει σε συνέντευξη Τύπου την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις στη χώρα, με κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχουν ακόμη και μέλη του ισραηλινού στρατού.

Ο Γκαλάντ – μέλος του κόμματος του Νετανιάχου – δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για το γεγονός ότι αρκετοί Ισραηλινοί διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να λάβουν υπόψη τις κλήσεις για στρατιωτική εφεδρεία στην περίπτωση που προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Επικριτές θεωρούν ότι η δικαστική μεταρρύθμιση θέτει σε κίνδυνο τη διάκριση των εξουσιών και προειδοποιούν ότι το Ισραήλ μπορεί να μετατραπεί σε δικτατορία. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησαν αυτήν την εβδομάδα για τις οικονομικές επιπτώσεις της αναταραχής που έχει προκαλέσει η δικαστική μεταρρύθμιση.

Το σέκελ, που κλονίστηκε από σχεδόν τρεις μήνες πρωτοφανούς κοινωνικής οργής για την προσπάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού να περιορίσει εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατέγραψε άνοδο 2,3% έναντι του δολαρίου, μετά τα δημοσιεύματα για την έκκληση Γκαλάντ κατά της μεταρρύθμισης.

Στη «σκιά» των παραπάνω εξελίξεων, ο Νετανιάχου αναμένεται να προβεί σήμερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 20:00.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Ισραηλινοί κατέβηκαν και σήμερα μαζικά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος από την κυβέρνηση, αποκλείοντας δρόμους σε όλη τη χώρα.

Κρατώντας σημαίες και πανό, διαδήλωσαν σε κεντρικό δρόμο του Τελ Αβίβ, σταματώντας την κυκλοφορία. Μια μικρή ομάδα έβαλε φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων, σε δρόμο έξω από το λιμάνι, αποκλείοντας για λίγο τη διέλευση φορτηγών. Η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές από τον δρόμο μπροστά από συνεδριακό κέντρο στο κεντρικό Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή