ΗΠΑ: «Επικίνδυνο» το περιβάλλον στη Συρία – «Θα απαντάμε στις επιθέσεις»

ΗΠΑ: «Επικίνδυνο» το περιβάλλον στη Συρία – «Θα απαντάμε στις επιθέσεις»

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία έχουν ξαναβρεθεί και παλαιότερα στο στόχαστρο εχθρικών drones.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι θα προστατεύσουν το προσωπικό τους στη Συρία μετά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βάζοντας στο στόχαστρο μέλη ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν, σε αντίποινα για την επίθεση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός εργολάβος και να τραυματιστούν πέντε στρατιώτες των ΗΠΑ.

Μία ημέρα μετά τη φονική επίθεση κατά Αμερικανών στη Συρία, την οποία η Ουάσινγκτον απέδωσε σε τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) ιρανικής προέλευσης, πηγές δήλωσαν ότι βάση των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία τέθηκε στο στόχαστρο νέας πυραυλικής επίθεσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν απώλειες.

«Θα εργαστούμε για να προστατεύσουμε τον λαό μας και τις εγκαταστάσεις μας όσο καλύτερα μπορούμε. Είναι ένα επικίνδυνο περιβάλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, στο CNN.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία έχουν ξαναβρεθεί και παλαιότερα στο στόχαστρο drones, ωστόσο οι απώλειες είναι σπάνιες.

Το Πεντάγωνο δήλωσε πως τα πλήγματα των ΗΠΑ με F-15 στόχευσαν εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από οργανώσεις που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε πως τα πλήγματα των ΗΠΑ είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ φιλοϊρανοί μαχητές στη Συρία.

Το Reuters δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό από ανεξάρτητη πηγή.

Το ιρανικό κρατικό δίκτυο Press TV, σύμφωνα με το οποίο κανένας Ιρανός δεν σκοτώθηκε στην επίθεση, επικαλέστηκε τοπικές πηγές που αρνήθηκαν πως στόχος ήταν στρατιωτικό φυλάκιο που συνδέεται με το Ιράν, υποστηρίζοντας πως επλήγησαν ένα κέντρο ανάπτυξης της υπαίθρου και ένα κέντρο σιτηρών κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Τα πλήγματα των ΗΠΑ ήταν απάντηση σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα χθες, Πέμπτη, από drone εναντίον προσωπικού των ΗΠΑ σε βάση του συνασπισμού κοντά στη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία.

Τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί και ένας εργολάβος χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Ιράκ, όπου ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός που πολεμά ό,τι απέμεινε από το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει ιατρικές εγκαταστάσεις, δήλωσε το Πεντάγωνο. Οι άλλοι δύο τραυματίες Αμερικανοί στρατιωτικοί λαμβάνουν νοσηλεία στη βάση, ανέφερε. Σήμερα, το Πεντάγωνο δήλωσε πως οι τραυματίες είναι σε σταθερή κατάσταση.

Βάση των ΗΠΑ στην πετρελαιοπηγή Αλ-Ομαρ, στη Συρία, τέθηκε στο στόχαστρο πυραυλικής επίθεσης σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen και πηγή ασφαλείας.

Ο Κίρμπι είπε πως η επίθεση αυτή απέτυχε και πως δεν σημειώθηκαν απώλειες από πλευράς ΗΠΑ.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στη Συρία στη διάρκεια της εκστρατείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σε συνεργασία με μια υπό κουρδική ηγεσία οργάνωση, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Περίπου 900 στρατιώτες των ΗΠΑ σταθμεύουν στη Συρία.

Στρατεύματα των ΗΠΑ έχουν δεχθεί επίθεση από υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις περίπου 78 φορές από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τον στρατό των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή