Ισραήλ: Και ο πρόεδρος Χέρτζογκ αξιώνει την αναστολή της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης

Ισραήλ: Και ο πρόεδρος Χέρτζογκ αξιώνει την αναστολή της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης

Ο αρχηγός του κράτους ζητεί από την κυβέρνηση Νετανιάχου να ανακρούσει πρύμναν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ προέτρεψε τη Δευτέρα την κυβέρνηση να σταματήσει την επίμαχη δικαστική αναθεώρησή της, μια ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέλυσε τον υπουργό Αμυνας επειδή ήταν αντίθετος στην κίνηση, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

«Για χάρη της ενότητας του λαού του Ισραήλ, για χάρη της ευθύνης, σας καλώ να σταματήσετε αμέσως τη νομοθετική διαδικασία», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του κράτους του Ισραήλ.

Τη Δευτέρα το πρωί αναμένεται μάλιστα δήλωση του κ. Νετανιάχου, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Είχε προηγηθεί η αποπομπή του υπουργού Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, από τον πρωθυπουργό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οποία παραιτήθηκε το βράδυ της Κυριακής ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη.

«Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ.

«Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Ζαμίρ.

Το ίδιο βράδυ ο Λευκός Οίκος έκανε και αυτός έκκληση στον κ. Νετανιάχου για συμβιβασμό προ του κινδύνου περαιτέρω ταραχών στο Ισραήλ.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Εϊντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

«Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», συνέχισε.

Πηγή: Reuters, Jerusalem Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή