Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών η Huawei

Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών η Huawei

Υπόνοιες κατασκοπείας υπέρ της Κίνας, τη στιγμή που η εταιρεία δαπανά κάθε χρόνο 2,25 εκατ. ευρώ για προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών στο Ευρωκοινοβούλιο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τις δραστηριότητες της κινεζικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Huawei εξετάζουν οι βελγικές αρχές, καθώς φόβοι κινεζικής κατασκοπείας κυριεύουν τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με άρθρο του Politico. Τους τελευταίους μήνες η βελγική υπηρεσία αντικατασκοπείας VSSE κάλεσε για κατάθεση πρώην εργαζομένους στο γραφείο της Huawei στις Βρυξέλλες, αρμοδίους για την προώθηση των συμφερόντων της εταιρείας στην έδρα της Ε.Ε.

Οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας επιδιώκουν να πιστοποιήσουν την ύπαρξη άμεσων σχέσεων μεταξύ του κινεζικού κράτους και των γραφείων του κινεζικού κολοσσού της υψηλής τεχνολογίας στις Βρυξέλλες. Το ενδιαφέρον των Αρχών επικεντρώνεται σε υπαλλήλους της Huawei, οι οποίοι εργάσθηκαν σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και αξιοποίησαν αυτές τις επαφές τους προς όφελος της Κίνας για την άσκηση πίεσης σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ή τη διείσδυση σε βάσεις δεδομένων δυτικών κρατών. Το γραφείο «λόμπινγκ» της Huawei έχει αναδειχθεί σε υπολογίσιμη δύναμη στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου την τελευταία δεκαετία. Η εταιρεία δαπανά –σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε χρόνο– 2,25 εκατ. ευρώ για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών της σε Ευρωπαίους νομοθέτες.

Το 2019 η εταιρεία διόρισε επικεφαλής του γραφείου της στις Βρυξέλλες τον Εϊμπραχαμ Λιου, θεωρούμενο ως «έμπιστο» της διοίκησης, στελεχώνοντας το γραφείο με νέα άτομα προερχόμενα από την έδρα της εταιρείας στην κινεζική πόλη Σενζέν. «Η εταιρεία μας ασχολείται αποκλειστικά με το εμπόριο και την κατασκευή εμπορικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Δεν ρωτάμε τους υπαλλήλους μας αν είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ή λεπτομέρειες για τις ιδεολογικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις τους», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο περιοδικό Politico.

Το 2022 η βελγική υπηρεσία αντικατασκοπείας δημοσίευσε έκθεση σύμφωνα με την οποία οι Κινέζοι λομπίστες «λειτουργούν σε γκρίζα ζώνη μεταξύ λόμπινγκ, παρεμβάσεων, πολιτικής επιρροής, κατασκοπείας, οικονομικών εκβιασμών και εκστρατειών παραπληροφόρησης. Σε απάντηση στην έκθεση της VSSE η κινεζική πρεσβεία στο Βέλγιο ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας «δυσφήμησαν τις καθ’ όλα νόμιμες δραστηριότητες κινεζικών επιχειρήσεων στο Βέλγιο, πλήττοντας βάναυσα τη φήμη τους και προκαλώντας ζημία στην εύρυθμη λειτουργία και δραστηριότητά τους».

Η έκθεση της VSSE δεν είχε στραφεί μόνο κατά της Κίνας, κατηγορώντας και άλλες χώρες για παράτυπες παρεμβάσεις και συλλογή πληροφοριών και δεδομένων μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή