Κορωνοϊός: Η Βραζιλία σπάει το φράγμα των 700.000 θανάτων από Covid

Κορωνοϊός: Η Βραζιλία σπάει το φράγμα των 700.000 θανάτων από Covid

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα πάντως ανέρρωσε από την πνευμονία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε την Τρίτη το όριο των 700.000 θανάτων εξαιτίας της Covid-19, τρία χρόνια μετά τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της πανδημίας, καθώς το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής θρηνεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στην υφήλιο, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Ο πρώτος θάνατος στη Βραζιλία, μιας γυναίκας περίπου 50 ετών στο Σάο Πάουλο (νοτιοανατολικά), διαπιστώθηκε τη 12η Μαρτίου 2020, όταν ξεκινούσε η βασανιστικά μακρά υγειονομική κρίση που έφθασε στα όριά τους τα νοσοκομεία, τα νεκροτομεία και τα νεκροταφεία της χώρας.

Μόνο οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει χειρότερο απολογισμό, με πάνω από 1,1 εκατ. νεκρούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επισήμως, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αν και ο αριθμός αυτός θεωρείται γενικά πολύ υποτιμημένος σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η διαχείριση της κρίσης στη Βραζιλία σημαδεύτηκε από ασταμάτητες πολεμικές, ειδικά ανάμεσα στους επιστήμονες και στον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο τελευταίος δήλωνε για καιρό ότι η Covid δεν ήταν παρά μια «γριπούλα», διαφήμιζε αναποτελεσματικές θεραπείες, εναντιωνόταν στον εμβολιασμό. Αντιτάχθηκε στα περιοριστικά μέτρα για να προστατευθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ενώ απευθυνόταν συχνά σε πλήθη κόσμου, συνήθως χωρίς μάσκα.

Ο διάδοχός του, ο κεντροαριστερός Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατηγόρησε τον κ. Μπολσονάρο για «γενοκτονία», ενώ τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού. Ο ίδιος έλαβε την 5η του δόση, μπροστά στις κάμερες, τον Φεβρουάριο.

Ανάρρωση Λούλα

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επανέρχεται την Τετάρτη με φυσική παρουσία στα καθήκοντά του στο προεδρικό μέγαρο, αφού ανέρρωσε από την ήπια πνευμονία που είχε παρουσιάσει, ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπός του, Πάουλο Πιμέντα.

Ο Λούλα διαγνώστηκε πως είχε ήπια πνευμονία την Πέμπτη κι εργαζόταν από την εξοχική προεδρική κατοικία Αλβοράντα έκτοτε. Το Σάββατο, επιβεβαιώθηκε πως ο πρόεδρος είχε επίσης γρίπη, διάγνωση που οδήγησε στην ακύρωση της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, που μένει να προγραμματιστεί εκ νέου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή