National Geographic: Τα 25 καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για διακοπές το 2023

National Geographic: Τα 25 καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για διακοπές το 2023

«Υπάρχει ένα ελληνικό νησί που ταιριάζει σε κάθε ταξιδιώτη – αρκεί να ξέρετε πού να ψάξετε».

5' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πολυάριθμα νησιά της Ελλάδας είναι περισσότερο γνωστά για τις ειδυλλιακές παραλίες τους, τις ταβέρνες και τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής.

Ωστόσο, όσοι είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν περισσότερo τους προορισμούς που επισκέπτονται, πρέπει να γνωρίζουν πως στην Ελλάδα θα βρουν, εκτός από μυστικές παραλίες, υπέροχα τοπικά προϊόντα, ιστορικά κτίρια, κρυφά μονοπάτια.

Το National Geographic επέλεξε 25 ελληνικούς προορισμούς για το 2023, προτρέποντάς τους ταξιδιώτες να τα ανακαλύψουν. 

1. Κρήτη

National Geographic: Τα 25 καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για διακοπές το 2023-1

Περπατώντας στα φαράγγια και τα βουνά της Κρήτης, εκτός από τις ομορφιές της θα γνωρίσεις και τους μύθους της. Περιδιαβαίνοντας στα χωριά της, θα δοκιμάσεις μοναδικές κρητικές συνταγές. «Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, σε αυτό το νησί γεννήθηκε ο Δίας σε μια σπηλιά βουνού και ο Θησέας αψήφησε τον Λαβύρινθο για να σκοτώσει τον Μινώταυρο», αναφέρει το National Geographic.

2. Κεφαλλονιά 

Τα τραχιά βουνά και οι παραλίες της Κεφαλλονιάς προσελκύουν τους ταξιδιώτες εδώ και δεκαετίες. Επίσης, καθώς το ελληνικό κρασί αποκτά τη δική του θέση στη διεθνή αγορά, οι μοναδικές ποικιλίες του νησιού είναι ακόμη ένας λόγος για να το επισκεφτείτε.

3. Σπέτσες

Για την τέλεια απόδραση από την πολυάσχολη Αθήνα, προτιμήστε τις Σπέτσες, λέει το National Geographic.

«Η κεντρική πλατεία είναι στρωμένη με ψηφιδωτά από βότσαλα και πάνω της δεσπόζει το άγαλμα μιας γυναίκας, ντυμένης με παραδοσιακή φορεσιά, που κρατά ένα πιστόλι. Πρόκειται για τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ηρωΐδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σε κοντινή απόσταση, το σπίτι της οικογένειάς της στεγάζει τώρα ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στην κληρονομιά της», αναφέρει η συντάκτρια Ντάνα Φάκαρος.

4. Σαντορίνη

National Geographic: Τα 25 καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για διακοπές το 2023-2

Οι νεόνυμφοι λατρεύουν το κυκλαδίτικο νησί της Σαντορίνης, όπου τα λευκά χωριά και οι εκκλησίες με τους τρούλους ακουμπούν πάνω σε μαυρισμένους βράχους, προσφέροντας συγκλονιστική θέα στην απύθμενη καλντέρα, η οποία σχηματίστηκε περίπου το 1620 π.Χ., σε μια από τις ισχυρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις των τελευταίων 10.000 ετών.

5. Μήλος

Δυτικά της Σαντορίνης, η Μήλος, σχηματισμένη από μία ηφαιστειακή έκρηξη. «Πρέπει να γυρίσετε με σκάφος τις πιο απόμακρες και κατάλευκες παραλίες της».

6. Υδρα

Απέχοντας μόλις δύο ώρες με το πλοίο από την Αθήνα, η Υδρα είναι γνωστή ως το νησί των καλλιτεχνών, με γκαλερί, στούντιο και πολιτιστικά φεστιβάλ που ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα. Σε αυτό το νησί δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα και δεν θα δείτε διαφημιστικές πινακίδες ή σκούτερ.

7. Καστελλόριζο 

Πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο νησί της χώρας, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μόλις 300.

«Βρίσκομαι εδώ για να συναντήσω τις γιαγιάδες, στο πλαίσιο της έρευνάς μου για το επόμενο βιβλίο μου, Yiayia, μια συλλογή από τις συνταγές τους. Ο λόγος είναι απλός: στο Καστελλόριζο συναντώνται τα ελληνικά και τα τουρκικά έθιμα και οι πολιτισμοί, που σημαίνει ότι εδώ παρασκευάζονται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα της Ελλάδας», αναφέρει η συντάκτρια Αναστασία Μιάρι. 

8. Μύκονος

Οι παραλίες στη νοτιοδυτική ακτή της Μυκόνου είναι από τις καλύτερες της Μεσογείου για πάρτι. Αν δεν ενδιαφέρεστε για τέτοιου είδους διασκέδαση, κατευθυνθείτε ανατολικά για να ανακαλύψετε μια διαφορετική εικόνα με νησίδες και αμμώδεις όρμους.

Περπατήστε δυτικά γύρω από το ακρωτήρι μέχρι την επόμενη παραλία, τη Μερσίνη, που είναι η λιγότερο πολυσύχναστη στη Μύκονο.

9. Κάρπαθος

National Geographic: Τα 25 καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για διακοπές το 2023-3

Βυθισμένη στο καταγάλανο Αιγαίο ανάμεσα στην Κρήτη και τη Ρόδο, η Κάρπαθος μοιάζει να ανήκει σε μια άλλη εποχή. Αυτό το παρθένο, απομακρυσμένο σημείο των Δωδεκανήσων είναι γνωστό για τις παραλίες του με τη λευκή άμμο, που αγκαλιάζονται από πεύκα.

10. Κύθηρα

Τα Κύθηρα θυμίζουν κάτι από «παλιά Ελλάδα», σύμφωνα με το National Geographic. Νοτίως της Πελοποννήσου, τα οικογενειακά ξενοδοχεία βρίσκονται ακριβώς δίπλα στις αμμουδιές και οι ταβέρνες πάνω στους δρόμους. Στα παλιά καφενεία μπορεί κανείς να ακούσει τον ήχο από τα ζάρια στο τάβλι.

11. Ελαφόνησος

Η παραλία Σίμος, όπου οι δύο αμμόλοφοι σχηματίζουν μια «κλεψύδρα» μέσα στην τιρκουάζ θάλασσα, είναι ακαταμάχητη, αναφέρει το N.G. 

12. Αγκίστρι

Αυτό το μικροσκοπικό, παρθένο νησί βρίσκεται μόλις 50 λεπτά από την Αθήνα. Για να το εξερευνήσει κάποιος, πρέπει να το περπατήσει. Ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος είναι οι ιδανικοί μήνες για να το επισκεφτείς, καθώς τότε έχει λιγότερο κόσμο.

13. Σκιάθος

Η «βασίλισσα» των Σποράδων αποτελεί μαγνήτη για τους λάτρεις της παραλίας. Είναι επίσης η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν εναλλακτική διαμονή, χάρη στα πολλά καινούργια ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει και τα οποία ξεχωρίζουν λόγω της ιδιαίτερης αισθητικής τους.

14. Ρόδος

«Στη Ρόδο κάθε παιδί μαγεύεται από την Παλιά Πόλη, με τα τείχη, τις τάφρους και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που χτίστηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη».

15. Ικαρία

National Geographic: Τα 25 καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για διακοπές το 2023-4

Απομονωμένη και άγρια όμορφη, η Ικαρία είναι γνωστή παγκοσμίως για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας. Περισσότερο από το 30% των Ικαριωτών ζουν μέχρι τα ενενήντα τους χρόνια, συνήθως αλώβητοι από χρόνιες ασθένειες και άνοια, ενώ πολλοί φτάνουν τα 100. 

16. Σκύρος

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων, η Σκύρος είναι ένα νησί με καταγάλανους κόλπους που πλαισιώνονται από πεύκα. Είναι γνωστή ως το σπίτι του απειλούμενου με εξαφάνιση Σκυριανού αλόγου. Επίσης φημίζεται για την ακμάζουσα βιοτεχνική παράδοσή της, που χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή.

17. Κως

Η Κως ήταν η γενέτειρα του Ιπποκράτη, «πατέρα της Ιατρικής», τον 5ο αιώνα π.Χ. Οι μαθητές του ίδρυσαν το Ασκληπιείο, το σημαντικότερο θεραπευτικό ιερό στον αρχαίο κόσμο, όπου η χαλάρωση αποτελούσε μέρος της θεραπείας. Σήμερα, η «θεραπεία» που αναζητούν οι επισκέπτες στην Κω βρίσκεται στις αμμουδιές της.

18. Ιθάκη

National Geographic: Τα 25 καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για διακοπές το 2023-5

Οι χαρακτηρισμοί του Ομήρου: «στενή», «βραχώδης», «ακατάλληλη για ιππασία», περιγράφουν τέλεια την Ιθάκη του Οδυσσέα, αναφέρει το N.G. 

19. Εύβοια

Οι περισσότεροι επισκέπτες του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της χώρας είναι Ελληνες, αλλά λίγοι, ακόμη και από τους ντόπιους, γνωρίζουν καλά τα Λιχαδονήσια. Καταπράσινα και ηφαιστειακά, αυτά τα επτά ακατοίκητα νησάκια στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της Εύβοιας έχουν το παρατσούκλι «Σεϊχέλλες της Ελλάδας» λόγω των μπλε και πράσινων αποχρώσεων της ρηχής θάλασσας.

20. Μεγανήσι

Βρίσκεται δίπλα στη Λευκάδα και ανάμεσα στην Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αφιερώνουν χρόνο για να το ανακαλύψουν το «παρθένο» νησί, αναφέρει το National Geographic.

21. Ιος

Η Ιος είχε επί δεκαετίες τη φήμη ως το στέκι των χίπις και το νησί των πάρτι. «Το 2014, όμως, όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν. Πλέον, τα κακόγουστα μαγαζιά με σουβενίρ στη Χώρα αποτελούν παρελθόν, ενώ τα μπαρ του νησιού ξεχωρίζουν για το κομψό desing τους».

22. Αλόννησος

Η Αλόννησος απέχει ελάχιστα από την κοσμοπολίτικη Σκιάθο, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική: ρουστίκ, αραιοκατοικημένη, δασώδης και ήρεμη. Το νησί φιλοξενεί την απειλούμενη με εξαφάνιση φώκια και γεράκια, ενώ στα ανοικτά κολυμπούν δελφίνια και φάλαινες.

23. Κέρκυρα

Η θέση της Κέρκυρας προσέλκυε πάντα τόσο Ελληνες όσο ξένους τουρίστες. Η κληρονομιά και η ιστορία της «αντανακλάται» σε κάθε δρόμο της ατμοσφαιρικής Παλιάς Πόλης του νησιού. Τα δύο φρούριά της και τα πολλά αρχοντικά «μαρτυρούν» τους τέσσερις αιώνες βενετικής κατοχής.

24. Χίος

National Geographic: Τα 25 καλύτερα νησιά στην Ελλάδα για διακοπές το 2023-6

Οι Ελληνες αποκαλούν το μεγάλο νησί του βόρειου Αιγαίου, τη Χίο, «Μυροβόλο» (“Μυρωδάτο“) λόγω των εσπεριδοειδών και των άγριων βοτάνων της, αλλά κυρίως λόγω των μαστιχόδεντρων, τα οποία φυτρώνουν μόνον εκεί.

25. Νάξος

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, διαθέτει εδώ και αιώνες μεγάλη παραγωγή τροφίμων χάρη στο εύφορο έδαφος και στις πηγές γλυκού νερού. Ο ναός της θεάς Δήμητρας του έκτου αιώνα, αποτελεί σύμβολο αυτής της υπεροχής. Στα χωριά της Νάξου θα βρει κανείς ορεινούς αμπελώνες, ταβέρνες και αγορές.

Πηγή: National Geographic/ Φωτογραφίες: Shutterstock

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή