HΠΑ: Ο Γερουσιαστής Ραντ Πολ μπλόκαρε την «fast track» απαγόρευση του TikTok

HΠΑ: Ο Γερουσιαστής Ραντ Πολ μπλόκαρε την «fast track» απαγόρευση του TikTok

Διχογνωμίες στους κόλπους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα,

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ μπλόκαρε την Τετάρτη μια προσπάθεια να επισπευσθεί η απαγόρευση της δημοφιλούς κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης TikTok, την οποία χρησιμοποιούν περισσότεροι από 150 εκατομμύρια Αμερικανοί, επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του λόγου και την άνιση μεταχείριση των εταιρειών του κλάδου.

«Νομίζω ότι πρέπει να προσέχουμε εκείνους που χρησιμοποιούν τον φόβο για να πείσουν τους Αμερικανούς να παραιτηθούν από τις ελευθερίες μας», δήλωσε ο Πολ από το βήμα της Γερουσίας. «Κάθε κατηγορία για συλλογή δεδομένων που έχει αποδοθεί στην TikTok θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί σε εγχώριες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας» συνέχισε.

«Αν οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να χάνουν συνεχώς εκλογές για μια γενιά, θα πρέπει να περάσουν αυτό το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok – μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από 150 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως νέους Αμερικανούς», δήλωσε ο Πολ από το βήμα της Γερουσίας. «Θέλουμε πραγματικά να μιμηθούμε τις κινεζικές απαγορεύσεις του λόγου; Θα γίνουμε σαν την Κίνα;» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα φέρει νομοσχέδιο για την περιστολή της χρήσης του TikTok, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές. 

Η πασίγνωστη εφαρμογή συγκεντρώνει δεδομένα χρηστών σε ποσότητα ανάλογη με εφαρμογές όπως το Instagram και το Twitter. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πυκνώσει οι τοποθετήσεις αξιωματούχων ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

Ανησυχίες υπέρ και κατά της απαγόρευσης

Ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών έχει εκφράσει ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου και έχει χαρακτηρίσει τη νομοθεσία που στοχεύει το TikTok ως «υπερβολική».

Ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα και αντιμετώπισε σκληρές ερωτήσεις σχετικά με τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια όσον αφορά την εφαρμογή που ανήκει στην ByteDance.

Η Δημοκρατική βουλευτής Αλεσάντριο Οκάζιο-Κορτέζ σε ένα βίντεο TikTok την Παρασκευή αντιτάχθηκε στην απαγόρευση του TikTok, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτοφανή» και δήλωσε ότι το Κογκρέσο δεν έχει λάβει διαβαθμισμένες ενημερώσεις για το TikTok. Την περασμένη εβδομάδα, τρεις Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκαν κατά της απαγόρευσης του TikTok, όπως και ομάδες για την ελευθερία του λόγου, όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

Πολλοί Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να περάσει μια συνολική νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που να καλύπτει όλους τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο το TikTok.

Οι γερουσιαστές Mάρκ Γουόρνερ ένας Δημοκρατικός, και Τζον Θουν, ένας Ρεπουμπλικανός, έχουν προτείνει την Πράξη RESTRICT Act, η οποία έχει τώρα 22 συνυποστηρικτές στη Γερουσία, για να δώσει στο Υπουργείο Εμπορίου την εξουσία να επιβάλει περιορισμούς μέχρι και την απαγόρευση του TikTok και άλλων τεχνολογιών που ενέχουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Θα εφαρμοζόταν σε ξένες τεχνολογίες από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, τη Βενεζουέλα και την Κούβα.

Πώληση επιθυμεί ο Μπάιντεν

Η πρώτη φορά που το TikTok είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αμερικανικής ηγεσίας καταγράφεται το 2020, όταν ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί από την εταιρεία ByteDance, να πουλήσει το μερίδιο της έτσι ώστε το TikTok να «απαγκιστρωθεί» από την Κίνα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το εν λόγω αίτημα υποβλήθηκε από την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS).

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Κογκρέσο είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης της εφαρμογής σε κρατικές συσκευές, δίνοντας στη διοίκηση Μπάιντεν διορία 60 ημερών να εκδώσει τις σχετικές εγκυκλίους. Αλλά και πριν την ομοσπονδιακή απαγόρευση, είχαν προηγηθεί άλλες σε πολιτειακό επίπεδο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT