Βραζιλία: Επέστρεψε στη χώρα ο Μπολσονάρο

Βραζιλία: Επέστρεψε στη χώρα ο Μπολσονάρο

Ο Μπολσονάρο, πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2019 έως το 2022, έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπραζίλια λίγο πριν από τις 07:00 (13:00 ώρα Ελλάδας), προερχόμενος από το Ορλάντο της Φλόριντα.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από διαμονή τριών μηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο επέστρεψε σήμερα στη Βραζιλία για πρώτη φορά μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον Λούλα, αποφασισμένος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος, που ερευνάται από τη δικαιοσύνη για πολλές υποθέσεις, κινδυνεύει να του ασκηθούν διώξεις και, σε περίπτωση που καταδικαστεί, να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης, ή ακόμη και να του απαγορευτεί να συμμετέχει στην πολιτική.

Ο Μπολσονάρο, πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2019 έως το 2022, έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπραζίλια λίγο πριν από τις 07:00 (13:00 ώρα Ελλάδας), προερχόμενος από το Ορλάντο της Φλόριντα.

Περίπου 200 οπαδοί του τον περίμεναν, με σημαίες της Βραζιλίας γύρω από τους ώμους τους και τραγουδώντας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Ομως ο Μπολσονάρο έφυγε από το αεροδρόμιο χωρίς να τους απευθυνθεί. Το CNN Brasil μετέδωσε πλάνα μιας αυτοκινητοπομπής που φεύγει από το αεροδρόμιο.

Ο Ζ. Μπολσονάρο είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, προτού ακόμη λήξει η θητεία του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα την 1η Ιανουαρίου.

«Θέλω να συμμετάσχω στην πολιτική ζωή του κόμματός μου, προσφέροντάς του την εμπειρία μου», δήλωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brazil από το αεροδρόμιο του Ορλάντο.

Επειτα από μια ήττα με λιγότερες από δύο εκατομμύρια ψήφους διαφορά που τον βύθισε στη σιωπή, ο 68χρονος Μπολσονάρο είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι προτίθεται να συμμετέχει στην πολιτική ζωή της χώρας για να υπερασπιστεί τις υπερσυντηρητικές αξίες της Βραζιλίας.

Η επιστροφή του προκάλεσε νευρικότητα στην Μπραζίλια, όπου η στρατιωτική αστυνομία ήταν έτοιμη, σε περίπτωση συγκεντρώσεων, να κλείσει γρήγορα την πρόσβαση στην πλατεία των Τριών Εξουσιών, στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπως και στο αεροδρόμιο.

Στο πολιτικό πεδίο, «ο Λούλα θα πρέπει τώρα να κυβερνήσει με μια οργανωμένη αντιπολίτευση, κάτι που μπορεί να συνιστά μεγάλη διαφορά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζάιρο Νικολάου, πολιτειολόγος στο Fundação Getulio Vargas (FGV).

Η επιστροφή του Μπολσονάρο στη Βραζιλία πραγματοποιείται ενώ ο πρόεδρος Λούλα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, λιγότερο από τρεις μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Μετά τα γραφεία του PL, ο Μπολσονάρο αναμενόταν να πάει στη νέα του κατοικία σε αυστηρά φυλασσόμενο οικιστικό συγκρότημα στη συνοικία Ζαρντίμ Μποτάνικο της Μπραζίλια, μαζί με τη 41χρονη σύζυγό του, Μισέλ, η οποία ανέλαβε μόλις την προεδρία του τμήματος γυναικών του PL και ενδεχομένως θα διεκδικήσει την προεδρία το 2026.

Ο τέως πρόεδρος επιστρέφει στη χώρα του την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τα πολυτελή κοσμήματα, αξίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε από τη Σαουδική Αραβία ως δώρο για τη σύζυγό του. Οι αρχές ερευνούν αν παραβίασε τη νομοθεσία επειδή τα έφερε στη χώρα χωρίς να τα δηλώσει και έχει κληθεί να καταθέσει στις 5 Απριλίου.

Παράλληλα ερευνάται στο πλαίσιο πέντε υποθέσεων που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ενώ έχει απολέσει την ασυλία του.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά τον ρόλο του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου και στην εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια, τα οποία λεηλάτησαν χιλιάδες υποστηρικτές του.

Οι άλλες τέσσερις υποθέσεις αφορούν αδικήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν όσο ήταν πρόεδρος, όπως η διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας και η διαχείριση της πανδημίας Covid-19.

Σημειώνεται ότι το Ανώτερο Εκλογικό Δικαστήριο ερευνά πάνω από 16 υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται και ο Μπολσονάρο.

Πληροφορίες δεν αποκλείουν να καταδικαστεί σε έως και οκτώ χρόνια αποκλεισμό από την πολιτική ζωή, κάτι που θα τον εμπόδιζε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2026.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή