Ανοίγει βηματισμό η Ντίαθ για πρωθυπουργός Ισπανίας

Ανοίγει βηματισμό η Ντίαθ για πρωθυπουργός Ισπανίας

Παρά τις τριβές με το Podemos, η δημοφιλής υπουργός Εργασίας θέτει υποψηφιότητα για να γίνει η πρώτη γυναίκα για το αξίωμα στη χώρα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποψηφιότητά της για το πρωθυπουργικό αξίωμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Ισπανίας, που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου, πρόκειται να ανακοινώσει αύριο η Γιολάντα Ντίαθ, υπουργός Εργασίας και μία εκ των τριών αντιπροέδρων στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Προερχόμενη από οικογένεια κομμουνιστών συνδικαλιστών στα ναυπηγεία της Γαλικίας, η 51χρονη Ντίαθ είναι το πιο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησης, ξεπερνώντας και τον ίδιο τον Σάντσεθ, γεγονός που ενισχύει τη φιλοδοξία της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισπανίας. Αν και προέρχεται από την Ενωμένη Αριστερά, όπου ηγεμονικό ρόλο ασκεί το Κομμουνιστικό Κόμμα, η Ντίαθ διεμβολίζει όλους τους πολιτικούς χώρους του προοδευτικού μπλοκ, διατηρώντας την ανεξαρτησία της, με ένα προφίλ περισσότερο σοσιαλδημοκρατικό παρά ριζοσπαστικό.

Στην αυριανή επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Ντίαθ θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι 12 πολιτικών κομμάτων και κινήσεων, συμπεριλαμβανομένων του δικού της πολιτικού σχηματισμού Sumar (Συσπείρωση), της Ενωμένης Αριστεράς, του Mas Pais (διάσπαση των Podemos) και οικολογικών οργανώσεων. Εκεί θα βρίσκονται και εκπρόσωποι των δύο ιστορικών συνδικαλιστικών ομοσπονδιών CC OO και UGT, επιβραβεύοντας τις αποφάσεις για σοβαρή αύξηση του βασικού μισθού και ενίσχυση των συνδικάτων, που φέρουν την υπογραφή της Ντίαθ.

Αντιθέτως, αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, δεν προβλέπεται να παραστεί εκπρόσωπος του Podemos, αφού το αριστερό κόμμα που ίδρυσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έθετε ως όρο να διεξαχθούν ανοιχτές προκριματικές εκλογές για την επιλογή του υποψηφίου της Αριστεράς. Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν σημαίνει οριστική ρήξη. Αλλωστε, αρκετά στελέχη του Podemos έχουν ήδη εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας της Ντίαθ και θα παρευρεθούν στην εκδήλωση, ανεξάρτητα από την κεντρική κομματική γραμμή.

Στο μεταξύ, ο Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου είχε χθες συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός, ενθάρρυνε τον οικοδεσπότη του να συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εξέφρασε την υποστήριξή του με το σχέδιο του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή