Επίθεση και καθυστερήσεις: Η δοκιμασμένη νομική τακτική του Ντόναλντ Τραμπ

Επίθεση και καθυστερήσεις: Η δοκιμασμένη νομική τακτική του Ντόναλντ Τραμπ

Σε πολλές δικαστικές υποθέσεις τις τελευταίες δεκαετίες, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος στηρίζεται κατά κόρον σε αυτές τις τακτικές. Τώρα, αντιμετωπίζοντας ποινικές διώξεις στο Μανχάταν, έχει ήδη επιτεθεί στον δικαστή

7' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση. Επίθεση. Επίθεση.

Κωλυσιεργία. Κωλυσιεργία. Κωλυσιεργία.

Αυτές οι δύο τακτικές ήταν στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ σε δικαστικές υποθέσεις επί έτη πολλά και πιθανότατα θα αποτελέσει την προσέγγιση του πρώην προέδρου στην προσπάθειά του να καταρρίψει τις ποινικές διώξεις που του έχουν ασκηθεί, εάν τηρήσει τις νομικές συνήθειές του. Μάλιστα, οι επιθέσεις του τόσο κατά του εισαγγελέα όσο και του δικαστή που χειρίζονται την υπόθεση έχουν ήδη ξεκινήσει.

Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, ο Τραμπ έχει μηνύσει και έχει μηνυθεί σε πολιτικά δικαστήρια ξανά και ξανά. Τα τελευταία χρόνια, έχει αντιμετωπίσει ομοσπονδιακές ποινικές έρευνες, έρευνες στο Κογκρέσο και δύο παραπομπές. Δεν έχει ούτε πτυχίο Νομικής ούτε επίσημη νομική κατάρτιση, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς ιστορίας έχει γίνει διαβόητος στους νομικούς κύκλους επειδή πάντοτε πιστεύει ότι… ξέρει καλύτερα από τους δικηγόρους που προσλαμβάνει – και μετά, πολύ συχνά, απολύει και αργεί να πληρώσει, αν ποτέ πληρώσει.

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει τώρα κατηγορητήριο που απορρέει από την αποσιωπημένη καταβολή χρημάτων σε μία πορνοστάρ τις τελευταίες ημέρες της προεδρικής εκστρατείας του 2016. Ο Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε σταθερά ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία αποδοχής της ενοχής του, θα αντιταχθεί σε αυτή την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας στο Μανχάταν. Η δικαστική μάχη θα διεξαχθεί ενώπιον του ίδιου δικαστή που πέρυσι προήδρευσε στη δίκη για φορολογική απάτη της οικογενειακής εταιρείας ακινήτων του Τραμπ – μια δίκη που κατέληξε σε καταδίκη για 17 κακουργήματα.

Επίθεση και καθυστερήσεις: Η δοκιμασμένη νομική τακτική του Ντόναλντ Τραμπ-1
Απόσπασμα της κλήτευσης Τραμπ. (©Associated Press)

Οι λεπτομέρειες της υπερασπιστικής γραμμής του Τραμπ είναι ακόμη ασαφείς, επειδή οι συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον του θα παραμείνουν σφραγισμένες μέχρι την κατάθεσή του την Τρίτη.

Δύο πράγματα φαίνονται βέβαια παρά ταύτα: η προσέγγιση της υπεράσπισης θα περιλαμβάνει επίθεση στην αξιοπιστία του Μάικλ Κοέν, άλλοτε μεσάζοντα και δικηγόρου του Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να είναι ο κεντρικός μάρτυρας κατηγορίας. Και εάν το κατηγορητήριο στηρίζεται σε μια νομική θεωρία που δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ από δικαστή, η υπεράσπιση θα την αμφισβητήσει με ζήλο.

Ο Κοέν, ο οποίος απομακρύνθηκε από τον Τραμπ το 2018, αναμένεται να πει στο δικαστήριο ότι ο πρώην πρόεδρος του ζήτησε να πληρώσει την πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς, ότι τον αποζημίωσε και βοήθησε να καλυφθεί ολόκληρη η υπόθεση.

Ο Κοέν διώχθηκε ομοσπονδιακά για την καταβολή των χρημάτων και ομολόγησε την ενοχή του το 2018 για παραβάσεις χρηματοδότησης της εκστρατείας και άλλα εγκλήματα.

Η παραδοχή της ενοχής του σε αυτά τα εγκλήματα, τα οποία περιλαμβάνουν ψευδείς μαρτυρίες προς το Κογκρέσο, και οι πολυετείς δημόσιες δηλώσεις του θα τον καταστήσουν βέβαιο στόχο στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση από τους δικηγόρους του Τραμπ, ενώ οι εισαγγελείς είναι πιθανό ότι θα αντικρούσουν ότι είπε ψέματα για λογαριασμό του Τραμπ και ότι η μαρτυρία του παραμένει σταθερή εδώ και χρόνια.

Επίθεση σε δικαστή, εισαγγελέα και μάρτυρα

Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν, ο οποίος στα 16 και πλέον χρόνια στη θέση αυτή έχει κερδίσει τη φήμη του στοχαστικού και μετρημένου, τηρεί σφιχτό πρόγραμμα στο δικαστήριο και επιδιώκει να διατηρήσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο ευπρέπειας, παρά τις συχνά άγριες μάχες στις ποινικές διαδικασίες του κράτους. Πιθανότατα θα επιδείξει ελάχιστη υπομονή στη στρατηγική επίθεσης και κωλυσιεργίας του πρώην προέδρου.

Ο Μέρτσαν δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για να δει τις τακτικές του Τραμπ σε πλήρη «άνθηση». Το πρωί της Παρασκευής, λιγότερο από 24 ώρες αφότου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ο πρώην πρόεδρος επιτέθηκε στον δικαστή.

Ο Τραμπ έγραψε στον ιστότοπό του, Truth Social, ότι ο δικαστής είχε «παρασύρει» τον Αλεν Ουέισελμπεργκ, τον πρώην οικονομικό διευθυντή του Οργανισμού Τραμπ, ο οποίος εκτίει τις τελευταίες εβδομάδες ποινής 100 ημερών στο συγκρότημα φυλακών του νησιού Ράικερς της Νέας Υόρκης, μετά την παραδοχή της ενοχής για φορολογική απάτη στην υπόθεση εναντίον της εταιρείας του πρώην προέδρου.

Επίθεση και καθυστερήσεις: Η δοκιμασμένη νομική τακτική του Ντόναλντ Τραμπ-2
©Shutterstock

Αναφερόμενος στην επικείμενη προσφυγή του ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, έγραψε: «Ο δικαστής, στον οποίο “ανατέθηκε” η υπόθεσή μου, που είναι κυνήγι μαγισσών, μια “κατηγορία” που ΔΕΝ έχει απαγγελθεί ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ, ΜΕ ΜΙΣΕΙ».

Ερωτηθείς για όσα εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος στην ανάρτησή του, ένας από τους δικηγόρους του είπε το πρωί της Κυριακής ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον δικαστή. «Εχει πολύ καλή φήμη», είπε ο Τζόζεφ Τακοπίνα στην εκπομπή «State of the Union» του CNN, προσθέτοντας ότι «δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι αυτός ο δικαστής είναι προκατειλημμένος. Δεν έχω βρεθεί σε δίκη με εκείνον στην έδρα».

Ο Τακοπίνα επιτέθηκε επίσης στην αξιοπιστία του Κοέν, αποκαλώντας τον «παθολογικό ψεύτη». Στην ίδια εκπομπή, ο δικηγόρος του Κοέν, Λάνι Ντέιβις, είπε ότι υπήρχαν τεκμήρια που επιβεβαιώνουν τη δήλωση του Κοέν.

Ο Τραμπ επιτέθηκε επίσης στον Αλβιν Μπραγκ, τον εισαγγελέα του Μανχάταν, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης του κατηγορητηρίου. «Γιατί και ποιος θα έκανε κάτι τέτοιο; Μόνο ένας εκφυλισμένος ψυχοπαθής που μισεί αληθινά τις ΗΠΑ!» έγραψε ο πρώην πρόεδρος.

Η ορατή στρατηγική

Η έντονα φιλόδικη φύση του Τραμπ έκανε τη στρατηγική του πιο ορατή με τα χρόνια. Χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τακτικές καθυστέρησης σε νομικά ζητήματα που προέκυψαν από επιχειρηματικές διαμάχες. Από τότε που έγινε πολιτικός προσπάθησε επανειλημμένα να ρίξει άμμο στα γρανάζια του νομικού συστήματος, χρησιμοποιώντας τον αργό ρυθμό διευθέτησης των διαφορών, ούτως ώστε να φτάσει η κατάσταση σε εκρηκτικό σημείο.

Ενα από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα εμφανίστηκε στα πρώτα στάδια της έρευνας του εισαγγελέα του Μανχάταν που οδήγησε στο κατηγορητήριο την Πέμπτη. Το 2019 οι εισαγγελείς κάλεσαν τους λογιστές του Τραμπ για τις φορολογικές του δηλώσεις και άλλα αρχεία και ο τότε πρόεδρος μήνυσε το ομοσπονδιακό δικαστήριο για να μπλοκάρει την αίτηση απόδοσης εγγράφων, μια κίνηση που καθυστέρησε την έρευνα για 18 μήνες, ενώ η υπόθεση πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών – εις διπλούν. (Ο Τραμπ έχασε και τις δύο φορές.)

Ομοίως, όταν οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν τη Βουλή μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 και άρχισαν τις προσπάθειες άσκησης εποπτείας, ο Τραμπ υποσχέθηκε να αποκρούσει τις κλητεύσεις τους και προέβαλε πολλές αντιρρήσεις μόλις τα θέματα έφταναν στο δικαστήριο. Οι διαφωνίες δαπάνησαν πολύ χρόνο –ενημερώσεις, επιχειρηματολογία και στη συνέχεια η περίοδος που έλαβαν οι δικαστές για να σχηματίσουν άποψη– και ενώ ο κ. Τραμπ έχανε συχνά αυτές τις υποθέσεις, απλώς έκανε έφεση ξανά και άρχιζε εκ νέου τη διαδικασία.

Επίθεση και καθυστερήσεις: Η δοκιμασμένη νομική τακτική του Ντόναλντ Τραμπ-3
©Shutterstock

Με αυτό τον τρόπο, ο Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά κέρδιζε παρά την ήττα του, εμποδίζοντας τους Δημοκρατικούς της Βουλής να εξάγουν δυνητικά επιζήμιες πληροφορίες –όπως η μαρτυρία του πρώην συμβούλου του στον Λευκό Οίκο για τις προσπάθειές του να παρεμποδίσει την έρευνα για τη Ρωσία– προτού οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες για τις εκλογές του 2020.

Ο Κρίστοφερ Κάις, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Τραμπ σε ορισμένες από τις υποθέσεις του, υπερασπίστηκε τη συχνά χρησιμοποιούμενη προσέγγιση του πρώην προέδρου και υποστήριξε ότι δεν διαφέρει σημαντικά από αυτό που συμβαίνει σε πολλές νομικές υποθέσεις.

«Εχει υιοθετήσει μια στρατηγική που είναι συνεπής με αυτό που θα συμβούλευε κάθε εχέφρων δικηγόρος υπεράσπισης», είπε ο Κάις σε συνέντευξή του.

«Και ο λόγος που λειτουργεί αυτή η στρατηγική είναι ότι είναι η σωστή», είπε, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι καθυστέρηση για την καθυστέρηση».

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η προσέγγιση του Τραμπ μπορεί να είναι διαφορετική στην περίπτωση της Νέας Υόρκης.

«Η διαφάνεια είναι σύμμαχός του σε αυτή την περίσταση, γιατί όσο περισσότερα γεγονότα δημοσιοποιούνται τόσο περισσότερο πιστεύω ότι το κοινό θα είναι πραγματικά εξοργισμένο από το επίπεδο αδικίας και χειραγώγησης που λαμβάνει χώρα σε αυτή την περίπτωση», είπε ο Κάις.

Ο Τίμοθι Ο’Μπράιεν, διευθυντής σύνταξης στο Bloomberg Opinion και πρώην ρεπόρτερ και συντάκτης των New York Times, είναι μάλλον εξοικειωμένος με τη νομική στρατηγική του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος τον μήνυσε ανεπιτυχώς για συκοφαντική δυσφήμιση το 2006 για ένα βιβλίο που έγραψε για τον τότε κατασκευαστή ακινήτων, μια υπόθεση που κράτησε πέντε χρόνια.

Είπε ότι ο Τραμπ έμαθε από τον πρώτο του δικηγόρο, τον Ρόι Κον, έναν μεσάζοντα που επιτίθετο στο νομικό σύστημα ενώ αξιοποιούσε τις διασυνδέσεις του σε μια προσπάθεια να ενσταλάξει φόβο στους αντιπάλους του για οικονομική ζημιά ή ζημιά στη φήμη τους.

Ο πρώην πρόεδρος, ισχυρίζεται ο Ο’Μπράιεν, στηρίζεται «στο ότι όλοι οι άλλοι θα παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες ενώ εκείνος θα τους παραβιάζει».

Δικαστήρια και δημόσιες σχέσεις

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, μιλούσε συχνά για τις νομικές έρευνες που αντιμετώπιζε – τόσο πολύ, που ορισμένα από τα σχόλιά του μετατράπηκαν σε πιθανές πράξεις παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης που εξετάστηκαν από ειδικό εισαγγελέα, συμπεριλαμβανομένων tweets του 2018 που υποδηλώνουν ότι ο Κοέν, του οποίου το σπίτι και το γραφείο είχαν μόλις ερευνηθεί από το FBI, δεν θα στραφεί ποτέ εναντίον του.

Επίθεση και καθυστερήσεις: Η δοκιμασμένη νομική τακτική του Ντόναλντ Τραμπ-4
©Shutterstock

Σε προηγούμενες όμως νομικές εμπλοκές κατά την προεδρία του, το ίδιο το σύστημα τον προστάτευε επανειλημμένα επειδή η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης απαγόρευε την απαγγελία κατηγοριών εναντίον εν ενεργεία προέδρου.

Και μετά, όταν ο Τραμπ παραπέμφθηκε δύο φορές από τη Βουλή, η σχέση του με τον Μιτς ΜακΚόνελ, τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, έδειχνε ότι δεν θα κινδύνευε ποτέ να καταδικαστεί ή να απομακρυνθεί από το αξίωμά του κατά την πρώτη του εξέταση στη Γερουσία.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης, που επικεντρώθηκε στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, οι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούσαν να είναι ως επί το πλείστον απρόθυμοι να ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης του.

Πλέον όμως, ο πρώην πρόεδρος δεν έχει «πανοπλία» που να τον προστατεύει, καθώς βρίσκεται ενώπιον της πιο σημαντικής απειλής που έχει ώς σήμερα αντιμετωπίσει.

Πηγή: New York Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή