Χουάν Μέρτσαν: Ο δικαστής της υπόθεσης Τραμπ ξυπνά «πικρές» αναμνήσεις στον τέως πρόεδρο

Χουάν Μέρτσαν: Ο δικαστής της υπόθεσης Τραμπ ξυπνά «πικρές» αναμνήσεις στον τέως πρόεδρο

Ο Μέρτσαν είχε παίξει κομβικό ρόλο στο «αμαρτωλό» δικαστικό παρελθόν των εταιρειών του τέως προέδρου των ΗΠΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ισχυριζόταν μαινόμενος την περασμένη εβδομάδα ότι ο δικαστής που θα αναλάβει την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του σήμερα Τρίτη – και που πιθανότατα θα προεδρεύσει στη δίκη του – «τον μισεί».

Ο Τραμπ βασίζει την ανωτέρω δήλωση, την οποία ανήρτησε στο Truth Social, στο γεγονός ότι ο δικαστής, Χουάν Μέρτσαν, είχε προεδρεύσει σε δύο παλαιότερες – και άσχετες με τη σημερινή – υποθέσεις φορολογικής απάτης που αφορούσαν την κτηματομεσιτική εταιρεία του Τραμπ και τον πρώην οικονομικό διευθυντή του, με δυσμενή αποτελέσματα για την υπεράσπιση. Στην περίπτωση του πρώην CFO Άλεν Βάισελμπεργκ, ο Μέρτσαν, επικαλούμενος εταιρική απληστία, είπε ότι θα επέβαλε μια «αυστηρότερη ποινή» από τη φυλάκιση πέντε μηνών που τελικά επιβλήθηκε στον πρώην εκτελεστικό υπάλληλο.

Διχογνωμία των ειδικών για τον Μέρτσαν

Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα αυτά, κάποια δικηγόροι από τη Νέα Υόρκη υποστηρίζουν ότι θα ήταν μια κακή εικόνα το να προεδρεύσει ο Μέρτσαν και στην εκδίκαση της νέας υπόθεσης που αφορά τον Τραμπ. Η επικεφαλής δικαστής του δικαστηρίου θα μπορούσε να παρέμβει και να χειριστεί η ίδια τη δίκη ή να αντικαταστήσει τον Μέρτσαν με κάποιον άλλο δικαστή, αναφέρει πρώην δικαστικός λειτουργός.

Οι ειδικοί αναφέρουν ωστόσο πως δεν υπάρχει κάποια νομική βάση για τον αποκλεισμό του Μέρτσαν. 

«Εάν υπήρχαν στοιχεία που να έδειχναν ότι ο δικαστής ήταν παράλογος ή εξοργισμένος, τότε ίσως να υπήρχε ένα επιχείρημα, αλλά απλώς και μόνο το γεγονός ότι ασχολήθηκε με τις προηγούμενες υποθέσεις, δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού του», αναφέρει ο Στίβεν Λούμπερτ, ένας από τους συγγραφείς του «Δικαστική Συμπεριφορά και Δεοντολογία».

Παρ’ όλα αυτά, οι ενδείξεις μεροληψίας – που οι δικαστές προσπαθούν πάντα να αποφεύγουν – είναι επίμονες, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος.

«Έχει το σωστό ταμπεραμέντο»

Δεν χωρά ωστόσο αμφιβολία ότι ο Μέρτσαν είναι ένας έμπειρος δικαστής. Διορίστηκε για πρώτη φορά στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας της Νέας Υόρκης το 2006 από τον πρώην δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ και μεταπήδησε στο ποινικό δικαστήριο το 2009. Πριν γίνει δικαστής, υπηρέτησε για επτά χρόνια ως βοηθός γενικός εισαγγελέας στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και πριν από αυτό ως βοηθός εισαγγελέας στο Μανχάταν.

Αρκετοί δικηγόροι και άλλοι δικαστικοί αξιωματούχοι που ξέρουν τον Μέρτσαν, λένε ότι έχει το «σωστό ταμπεραμέντο» για τη δουλειά. 

«Είναι πολύ ήρεμος και ισορροπημένος στον τρόπο που διαχειρίζεται [τα πράγματα] στη δικαστική αίθουσα», αναφέρει η δικηγόρος Στέισι Ρίτσμαν, η οποία έχει χειριστεί αρκετές υποθέσεις ενώπιον του Μέρτσαν.

Φόβοι για μεροληψία

Ένας άλλος δικηγόρος ωστόσο συμφώνησε ότι ο χειρισμός όλων των υποθέσεων που σχετίζονται με τον Τραμπ στο παρελθόν αφήνει την αίσθηση ότι θα υπάρξει μεροληψία από τον Μέρτσαν, ακόμα κι αν δεν είναι έτσι.

Επιπλέον, ενώ η ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ μπορεί να ζητήσει από τον Μέρτσαν να παραιτηθεί, είναι κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί.

«Εξαρτάται αποκλειστικά από τον δικαστή», δήλωσε ο Στίβεν Γκίλερς, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που ειδικεύεται στη δικαστική δεοντολογία.

Ο Γκίλερς τόνισε πάντως ότι ο Μέρτσαν χαίρει «της εμπιστοσύνης των συναδέλφων του και έχει την ικανότητα να διευθύνει την υπόθεση».

«Είναι πολύ σχολαστικός τύπος», είπε ο δικηγόρος Φρανκ Ρόθμαν. «Αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με σεβασμό και δεν ανέχεται τις ανοησίες».

Με πληροφορίες από Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή