ΗΠΑ: Σημαντική νίκη των υπέρμαχων της άμβλωσης στο συντηρητικό Ουισκόνσιν

ΗΠΑ: Σημαντική νίκη των υπέρμαχων της άμβλωσης στο συντηρητικό Ουισκόνσιν

Ο νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις στο Ουισκόνσιν χρονολογείται από το 1849 και αναμένεται να εξεταστεί τον Μάιο από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ψηφοφόροι στο Ουισκόνσιν επέλεξαν χθες Τρίτη την προοδευτική Τζάνετ Προτασέγουιτς για το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας αυτής στις βόρειες ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μια νίκη για τους υπέρμαχους του δικαιώματος στην άμβλωση.

Μετά τη νίκη της Προτασέγουιτς, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ουισκόνσιν υπηρετούν τέσσερις προοδευτικοί δικαστές έναντι τριών συντηρητικών. Η εκλογή αυτή θεωρούνταν μία από τις σημαντικότερες φέτος, καθώς από το αποτέλεσμά της εξαρτιόταν η τύχη του δικαιώματος στην άμβλωση στην πολιτεία αυτή.

«Συγχαρητήρια στην Τζάνετ Προτασέγουιτς που έγινε η νέα δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ουισκόνσιν», σχολίασε το παράρτημα στην πολιτεία αυτή της οργάνωσης Planned Parenthood.

Τον Ιούνιο του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την ιστορική του απόφαση του 1973, βάσει της οποίας προστατευόταν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μετά την ανατροπή της απόφασης στην υπόθεση “Ρόου εναντίον Ουέιντ” κάθε πολιτεία μπορεί να αποφασίζει για το αν θα επιτρέπει τις αμβλώσεις στο έδαφός της. Πολλές πολιτείες, ανάμεσά τους και το Ουισκόνσιν διαθέτουν νομοθεσία που απαγορεύει τις αμβλώσεις, η οποία είχε υιοθετηθεί πριν το 1973.

Καθώς υπήρχε κίνδυνος να διωχθεί ποινικά, η Planned Parenthood είχε ακυρώσει όλες τις αμβλώσεις στο Ουισκόνσιν μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

«Οι κλινικές που προσφέρουν αμβλώσεις στο Ουισκόνσιν έχουν σταματήσει προσωρινά να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εξαιτίας ενός παλιού νόμου που απαγορεύει εντελώς τις αμβλώσεις, τον οποίο οι αξιωματούχοι (της πολιτείας) ενδέχεται να αρχίσουν να εφαρμόζουν και πάλι», είχε εξηγήσει τότε το Abortion Finder, ένας ιστότοπος που προσφέρει πληροφορίες για το πού μπορεί κανείς να κάνει άμβλωση στις ΗΠΑ.

Ο νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις στο Ουισκόνσιν χρονολογείται από το 1849 και αναμένεται να εξεταστεί τον Μάιο από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή