ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Ο σκεπτικισμός είναι εντονότερος μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και εκείνοι που έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, έχουν έντονες αμφιβολίες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα των Αμερικανών φαίνεται να πιστεύει πλέον ότι δεν αξίζει η απόκτηση ενός πανεπιστημιακού πτυχίου, κάτι που συνιστά νέο χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης σε αυτό που εδώ και καιρό αποτελεί σήμα κατατεθέν του «αμερικανικού ονείρου».  

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Wall Street Journal-NORC, το 56% των Αμερικανών πιστεύει ότι η απόκτηση ενός πτυχίου τετραετούς φοίτησης είναι ένα «ρίσκο», σε σύγκριση με το 42% που διατηρεί την πίστη του στο πτυχίο. 

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση-1
WSJ

Ο σκεπτικισμός είναι εντονότερος μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών, ενώ  είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και εκείνοι που έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, έχουν έντονες αμφιβολίες.

Το 2013, το 53% των Αμερικανών ήταν αισιόδοξοι για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, σε αντίθεση με το 40% που δεν ήταν. Το 2017, το 49% των Αμερικανών πίστευε πως ένα πτυχίο θα οδηγούσε σε καλές θέσεις εργασίας και σε υψηλότερες αποδοχές, έναντι του 47% που πίστευε το αντίθετο.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πράγματι απογοητευτικά για όλους εμάς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, κατά κάποιον τρόπο, ένα καμπανάκι», δήλωσε ο Τεντ Μίτσελ, πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Εκπαίδευση, το οποίο αριθμεί περισσότερα από 1.700 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως μέλη. 

Ο Δρ Μίτσελ ανέφερε το χρέος των φοιτητών, το οποίο έχει φτάσει τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, και το ποσοστό αποφοίτησης (60%) στα τετραετή κολέγια ως δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στον τομέα. 

Ο σκεπτικισμός του κοινού απέναντι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άρχισε να αυξάνεται μετά την ύφεση του 2008 και επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εγγραφές στα αμερικανικά κολέγια μειώθηκαν κατά περίπου 15% την τελευταία δεκαετία, ενώ η αύξηση των εναλλακτικών πιστοποιητικών, συμπεριλαμβανομένης της μαθητείας, αυξήθηκε απότομα.

Η δημοσκόπηση της Journal διαπίστωσε ότι η δυσαρέσκεια έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς και στους κατοίκους των πόλεων και των προαστίων. Οι τελευταίες κατηγορίες στις οποίες μια ισχνή πλειοψηφία διατηρούσε την πίστη της στην αξία του πτυχίου κολεγίου ήταν οι Δημοκρατικοί, όσοι έχουν πτυχίο κολεγίου και όσοι κερδίζουν πάνω από 100.000 δολάρια τον χρόνο.

Ωστόσο, το 42% των ατόμων με πτυχίο κολεγίου δήλωσε στην πιο πρόσφατη έρευνα ότι δεν αξίζει τον κόπο, ποσοστό αυξημένο κατά περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις δύο δημοσκοπήσεις της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί οδηγούν την πτώση της εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών με πίστη στο κολέγιο μειώθηκαν στο 44%, από 56% το 2017. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των γυναικών μειώθηκε στο 44%, από 54%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Πηγή: Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή