Η Ουάσιγκτον μετράει τις παρενέργειες της ιστορικής δίκης

Η Ουάσιγκτον μετράει τις παρενέργειες της ιστορικής δίκης

Σε μια συνηθισµένη προεκλογική περίοδο, η παραπομπή ενός από τους επικρατέστερους υποψηφίους, τόσο για την προεδρία του κόμματός του όσο και για την προεδρία της χώρας, σε δίκη για δωροδοκία μιας πορνοστάρ θα αποτελούσε, το λιγότερο, μια πρώτης τάξεως αφορμή για να του επιτεθούν οι αντίπαλοί του

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συνηθισµένη προεκλογική περίοδο, η παραπομπή ενός από τους επικρατέστερους υποψηφίους, τόσο για την προεδρία του κόμματός του όσο και για την προεδρία της χώρας, σε δίκη για δωροδοκία μιας πορνοστάρ θα αποτελούσε, το λιγότερο, μια πρώτης τάξεως αφορμή για να του επιτεθούν οι αντίπαλοί του. Αλλά μία ημέρα μετά την απαγγελία κατηγοριών στον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για 34 κακουργήματα, ένα πράγμα είναι σαφές: δεν διανύουμε μια συνηθισμένη πολιτικά περίοδο.

Η αποτυχία των αντιπάλων του Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών να περάσουν στην επίθεση –και μάλιστα η προθυμία τους να τον υπερασπιστούν– υπογράμμισε την κεντρική θέση που εξακολουθεί να κατέχει στο κόμμα. Οι αντίπαλοί του φάνηκε να χρησιμοποιούν την ίδια στρατηγική που ακολούθησε μια μεγάλη μερίδα των αντιπάλων του στις εκλογές του 2016. Κάθισαν πίσω παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι εξωτερικοί παράγοντες θα βγάλουν τον Τραμπ εκτός μάχης. Παρ’ όλα αυτά όσο κι αν τα νομικά «μπλεξίματα» του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να πληθαίνουν, το αίσθημα πως ο ίδιος χάνει τη δημοτικότητά του είναι αμφίβολο.

Ακόμη και στις τάξεις των βουλευτών, όμως, οι αντιδράσεις ποικίλλουν εντόνως. Για ορισμένους Ρεπουμπλικανούς αλλά και Δημοκρατικούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων πρώην και νυν εκλεγμένων, οι κατηγορίες φάνηκαν να είναι σαθρές, ένα συνονθύλευμα από παραπτώματα ισάξια με το να ξεχάσει να επιστρέψει κανείς ένα βιβλίο σε μια δημόσια βιβλιοθήκη, με τις οποίες ένας εμμονικός εισαγγελέας από τη Νέα Υόρκη προσπάθησε να «πλέξει» μια βαριά κατηγορία. Για άλλους, ωστόσο, οι κατηγορίες ήταν σοβαρές και έχουν τη δυνατότητα να έχουν αντίκτυπο και να πλήξουν πολιτικά τον τέως πρόεδρο.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος αποτελεί τον ισχυρότερο αντίπαλο του Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, διατήρησε σιγήν ιχθύος γύρω από το θέμα. Η Νίκι Χέιλι, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, η οποία είναι η δεύτερη πιο ισχυρή υποψήφια που κατεβαίνει για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, κράτησε επίσης χαμηλούς τόνους. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ντε Σάντις και η Χέιλι θα αναφερθούν στις κατηγορίες κάποια στιγμή, αλλά όχι τώρα που μερίδα των συντηρητικών ψηφοφόρων συσπειρώνεται γύρω από τον τέως πρόεδρο.

Η ανησυχία, ακόμη και μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που ασκούν κριτική στον Τραμπ, ήταν ότι οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν στο Μανχάταν θα πυροδοτούσαν τη δυσπιστία των ψηφοφόρων, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ήδη απομακρυνθεί από τον τέως πρόεδρο, οδηγώντας τους μακριά από το κόμμα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως τελικά ο τέως πρόεδρος μπορεί να ενισχύσει το πολιτικό του κεφάλαιο από αυτές τις περιστάσεις.

«Η κλήτευσή του στο δικαστήριο τροφοδοτεί το αφήγημά του ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να τον πιάσουν με κάθε κόστος, “τεντώνοντας” κάθε νόμο και επινοώντας κάθε νέα νομική θεωρία για να το πετύχουν», δήλωσε ο Γουίτ Εϊρς, βετεράνος δημοσκόπος των Ρεπουμπλικανών. Και πρόσθεσε: «Τον βολεύει πάρα πολύ αυτό που συμβαίνει».

Η κατηγορία εναντίον του τέως προέδρου δεν φαίνεται να πλήττει σοβαρά τη δημοτικότητά του.

Από τη μεριά τους οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν σε άλλες περιπτώσεις συναισθήματα απογοήτευσης και σε άλλες συναισθήματα ελπίδας.

Για τον Ντέιβιντ Πέπερ, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία του Οχάιο, η συγκεκριμένη δίκη δεν είναι και τόσο σπουδαία υπόθεση σε σχέση με άλλα αδικήματα για τα οποία αναμένεται να κατηγορηθεί, όπως η αυτουργία του στην εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, και η ιστορικότητα του εγχειρήματος είναι ένα γεγονός τελικά μικρής σημασίας. «Το ότι ερευνήθηκε για αδικήματα δεν σημαίνει ότι έχει κάποια διαφορά από έναν κοινό κατηγορούμενο», δήλωσε προσθέτοντας ότι κρίνει πως αυτή η προσπάθεια δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό μέγεθος των κυρώσεων με τις οποίες θα έπρεπε να έρθει αντιμέτωπος ο Τραμπ.

Η αισιόδοξη προσέγγιση

Αλλοι Δημοκρατικοί, ωστόσο, φαίνεται πως προσπαθούν να δουν την υπόθεση με μια πιο αισιόδοξη ματιά. Ο Μαρκ Πόκαν, Δημοκρατικός βουλευτής από το Ουισκόνσιν, υποστήριξε ότι τα γεγονότα στο Μανχάταν μπορεί να μη βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων του, αλλά σχολίασε πως «ξέρω ότι αυτό δεν είναι ένα γεγονός που θα συζητήσει εύκολα ο μέσος άνθρωπος. Αλλά σίγουρα τους δίνει μια ιδέα για το ποιος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ ως άνθρωπος και ως υποψήφιος».

Πάντως, αυτό που προκαλεί εντύπωση, και που απεικονίζει γλαφυρά την έντονη αντίφαση στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική πολιτική, είναι το γεγονός πως, παρότι λίγοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η υπόθεση Τραμπ ήταν «στημένη», η πολιτική απήχηση του τέως προέδρου δείχνει να έχει υποστεί δυσανάλογα μικρό πλήγμα.

Μια σειρά από δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ο αγώνας μεταξύ του Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν θα είναι αμφίρροπος. Η έρευνα των Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 54% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει ότι η απαγγελία κατηγοριών θα βοηθήσει τον Τραμπ να εξασφαλίσει την προεδρία, ενώ παράλληλα το 58% των Ρεπουμπλικανών δηλώνει ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο τέως πρόεδρος είναι πραγματικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή