Σουηδία: Η «κουρδική αλεπού» ένα ακόμα πρόβλημα στις σχέσεις με την Τουρκία

Σουηδία: Η «κουρδική αλεπού» ένα ακόμα πρόβλημα στις σχέσεις με την Τουρκία

Ο κουρδικής καταγωγής και σουηδικής ανατροφής Ράβα Ματζίντ, απέκτησε το τουρκικό διαβατήριο μέσω της χρυσής βίζας που υλοποίησε η Άγκυρα.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ζήτημα της εγκληματικότητας στην Σουηδία και την σχέση του με την διπλωματική ένταση μεταξύ Στοκχόλμης και Άγκυρας για την ένταξη της πρώτης στο ΝΑΤΟ αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του Politico. 

H ιστοσελίδα περιγράφει την έκρηξη βίας μεταξύ συμμοριών και κυκλωμάτων, με βομβιστικές επιθέσεις σε κατοικίες εντός κατοικημένων περιοχών στην σκανδιναβική χώρα. Η τελευταία στόχευσε συγγενείς ενός άνδρα γνωστού ως «Κουρδική Αλεπού».

Ο 36χρονος Ράβα Ματζίντ γεννήθηκε στο Ιράν αλλά μεγάλωσε στην Ουψάλα της Σουηδίας. To 2010 καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση για υποθέσεις που σχετίζονται με ναρκωτικά, μεταξύ άλλων την εμπορία κοκαΐνης μέσω της Ολλανδίας. Μετά την αποφυλάκισή του, «εξαφανίστηκε» πρώτα προς το Ιράκ και τελικά στην Τουρκία. Αιτία, οι απειλές που δεχόταν από άλλα κυκλώματα.

Οι σουηδικές Αρχές ζητούν από την Τουρκία την έκδοσή του για να δικαστεί για νέες δικογραφίες που εκκρεμούν εις βάρος του. Αλλά η Τουρκία, που απαιτεί από την Σουηδία να εκδώσει στην Άγκυρα ακόμη και δημοσιογράφους που αντιπολιτεύονται τον Ερντογάν, αρνείται. Όπως ανέφερε στο Politico o εισαγγελέας Χέντρικ Σέντερμαν, «οι τουρκικές αρχές είπαν ότι η έκδοση δεν είναι δυνατή επειδή ο Ράβα Ματζίντ είναι Τούρκος πολίτης».

Ο γεννημένος στο Ιράν, κουρδικής καταγωγής και σουηδικής ανατροφής Ράβα Ματζίντ απέκτησε το τουρκικό διαβατήριο μέσω της χρυσής βίζας που υλοποίησε η Άγκυρα.

Ποιες είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Η Σουηδία έχει επικρίνει την Τουρκία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για προβληματικές πτυχές στη δημοκρατία της, προκαλώντας την ενόχληση της Άγκυρας.

Η Τουρκία, από την άλλη, υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη παρέχει άσυλο σε μέλη ομάδων τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές – κατηγορίες που η σουηδική πλευρά αρνείται. Επιπλέον, η Τουρκία ζητεί την έκδοση των εν λόγω ατόμων προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τα σουηδικά δικαστήρια, ωστόσο, έχουν μπλοκάρει κάποιες από τις απελάσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία έχει εκφράσει επίσης τις ενστάσεις της σε διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στη Στοκχόλμη και στη διάρκεια των οποίων οι διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι, ενώ σε μία άλλη περίπτωση κρέμασαν ανάποδα ένα ομοίωμα του Ερντογάν.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τα παραπάνω ως εγκλήματα πολέμου, ενώ η Σουηδία αναφέρει ότι εντάσσονται στο νομικό πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι τουρκικές εκλογές του Μαΐου θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν στα είκοσι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Το ζήτημα του ΝΑΤΟ ίσως αξιοποιηθεί για να αποσπάσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων από την κρίση του κόστους διαβίωσης στη χώρα.

Μια νίκη της αντιπολίτευσης – ένα σενάριο που θεωρείται ρεαλιστικό – θα ενίσχυε τις πιθανότητες της Σουηδίας για μια πιο γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή