Γαλλία: Ελλειψη προσωπικού ξενοδοχείων

Γαλλία: Ελλειψη προσωπικού ξενοδοχείων

Πολλοί νέοι στη Γαλλία αποθαρρύνονται από το σπαστό ωράριο, ενώ σύμφωνα με έρευνα η αυτοαπασχόληση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε άτομα κάτω των 30 ετών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση της κρατικής υπηρεσίας απασχόλησης με στόχο την πλήρωση θέσεων εργασίας ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου.

Μεταξύ τους βρισκόταν και η 17χρονη μαθήτρια λυκείου Ουμέιμα, που αναζητεί εργασία στον ξενοδοχειακό τομέα για το καλοκαίρι. «Εβαλα στο βιογραφικό μου τις επαγγελματικές μου δεξιότητες, τη σχολική μου διαδρομή, τα προσόντα μου, τα κύρια ενδιαφέροντά μου και τις γλώσσες που μιλάω», εξηγεί. Από την πλευρά των γραφείων εργασίας, όμως, τα βιογραφικά υποψηφίων δεν θεωρούνται πια απαραίτητα.

Οπως είχε συμβεί και το 2022, τα γραφεία αυτά πασχίζουν να βρουν πρόθυμους εργαζομένους, με 200.000 θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές, σύμφωνα με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο της Γαλλίας. Σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά, οι μέθοδοι επιλογής υποψηφίων έχουν χαλαρώσει σημαντικά. «Ακολουθούμε αγγλοσαξονικές μεθόδους. Δεν βασιζόμαστε απαραίτητα στις δεξιότητες του υποψηφίου, στις σπουδές του και την επαγγελματική του διαδρομή, αλλά κυρίως στην εμπειρία και την προθυμία του», λέει στο δίκτυο France Info ο Τομά Μπαντιέ, στέλεχος εταιρείας εύρεσης εργασίας.

Το 2022 ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor είχε εγκαινιάσει τις «ημέρες χωρίς βιογραφικό», όπου στελέχη της επιχείρησης συζήτησαν με νέους από υποβαθμισμένες συνοικίες προκειμένου να βρουν προσωπικό για 1.500 εποχικούς εργαζομένους στον ξενοδοχειακό όμιλο. Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νέους, η Accor υπόσχεται σημαντικά αυξημένες απολαβές σε σχέση με εκείνες άλλων εποχιακών υπαλλήλων. Το χρήμα, όμως, δεν είναι το παν, με πολλούς νέους να αποθαρρύνονται από το σπαστό ωράριο των ξενοδοχείων και τις αμφίβολης ποιότητας συνθήκες κατοικίας στους προσωρινούς τόπους εργασίας.

Οι δυσκολίες

Το 2022 το υπουργείο Εργασίας της Γαλλίας ανέφερε ότι 75% των επιχειρήσεων αντιμετώπιζε δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού. Το πρώτο πρόσκομμα, σύμφωνα με την έρευνα του υπουργείου, αφορά τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας σε τομείς γνωστούς για τις δυσκολίες τους, όπως η γεωργία, η εστίαση, τα ξενοδοχεία, οι μεταφορές και η υγεία. Ποσοστό 85% των εργοδοτών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι εργασιακές συνθήκες είναι δύσκολες, αντιμετωπίζουν προβλήματα εύρεσης εργαζομένων. Αντίθετα, όνειρο για την πλειονότητα των Γάλλων είναι η δημιουργία μικρής ή μεσαίας επιχείρησης. Το 2022 η χώρα έσπασε το ευρωπαϊκό ρεκόρ ίδρυσης εταιρειών, με περισσότερες από ένα εκατομμύριο νέες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, 24% των ερωτηθέντων σε μεγάλη έρευνα του 2022 δήλωσαν ότι φιλοδοξούν να εξαγοράσουν ή να ιδρύσουν εταιρεία, με το ποσοστό αυτό να εμφανίζεται αυξημένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021.

Ακόμη πιο δημοφιλής είναι η αυτοαπασχόληση στους Γάλλους κάτω των 30 ετών. Σχεδόν ένας στους δύο νέους (49%) δηλώνει πρόθυμος να ανοίξει δικό του νυχτερινό κέντρο. Ερωτηθέντες για τον χρονικό ορίζοντα της προσπάθειάς τους αυτής, οι νέοι λένε ότι θα ήθελαν να έχουν τη δική τους επιχείρηση εντός των προσεχών δύο ετών. Ιδανικό σενάριο για τους ερωτηθέντες θα ήταν η δημιουργία νέας επιχείρησης με τη συνεργασία μελών της οικογένειας ή συντρόφων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή