Νότια Κορέα: Επίδομα στους «ερημίτες» νέους για να βγουν από το σπίτι τους

Νότια Κορέα: Επίδομα στους «ερημίτες» νέους για να βγουν από το σπίτι τους

Ένα σημαντικό ποσοστό, 20,6%, δήλωσε ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει προκλήθηκε και από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νότια Κορέα πρόκειται να προσφέρει στους νέους μηνιαίο επίδομα διαβίωσης ύψους 650.000 γουόν (490 δολάρια), προκειμένου να τους ενθαρρύνει να βγουν από τα σπίτια τους, στο πλαίσιο ενός νέου μέτρου που ψηφίστηκε από το Υπουργείο Ισότητας των Φύλων και Οικογένειας. 

Η κατάσταση είναι γνωστή ως «hikikomori», ιαπωνική έκφραση που σε αδρή μετάφραση σημαίνει «να αποτραβηχτείς» και αφορά νέους που ζουν σε συνθήκες οικειοθελούς κοινωνικής απομόνωσης. Ο όρος για το κοινωνικό αυτό φαινόμενο επινοήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όμως οι αρχές εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερο προβληματισμό για το θέμα την τελευταία δεκαετία. 

Η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει όσους αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα να βγουν από το σπίτι για να πάνε στο σχολείο, το πανεπιστήμιο ή την εργασία τους. Στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, το οποίο επεκτείνει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο, περιλαμβάνεται ένα μηνιαίο επίδομα για τα έξοδα διαβίωσης για άτομα ηλικίας εννέα έως 24 ετών. 

Οι Hikikomori, αντιπροσωπεύουν το 3% των ατόμων ηλικίας 19-39 ετών, σύμφωνα με την έρευνα. Ένα σημαντικό ποσοστό, 20,6%, δήλωσε ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει προκλήθηκε και από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αντίστοιχη κατάσταση βιώνει πάντως και η Ιαπωνία όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σχεδόν αποκλειστικά μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο των hikimori πιστεύεται πως έχει ψυχογενείς αιτίες, όπως κατάθλιψη και άγχος, αν και επηρεάζουν και κοινωνικοί παράγοντες, όπως η πατριαρχική κουλτούρα και η εξαντλητικά απαιτητική εργασιακή νοοτροπία.

Με πληροφορίες από Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή