ΗΠΑ: Παραμένει σε κυκλοφορία, αλλά με περιορισμούς, το χάπι άμβλωσης

ΗΠΑ: Παραμένει σε κυκλοφορία, αλλά με περιορισμούς, το χάπι άμβλωσης

Ομοσπονδιακό εφετείο της Νέας Ορλεάνης αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή κάποιων από τις αποφάσεις του δικαστή του Αμαρίλο στο Τέξας Μάθιου Κατσμάρεκ.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χάπι της μιφεπριστόνης, που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική άμβλωση, θα εξακολουθήσει να διατίθεται στις ΗΠΑ προς το παρόν, αν και με σημαντικούς περιορισμούς, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης το σκεύασμα να χορηγείται έπειτα από επίσκεψη σε γιατρό.

Ομοσπονδιακό εφετείο της Νέας Ορλεάνης αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή κάποιων από τις αποφάσεις του δικαστή του Αμαρίλο στο Τέξας Μάθιου Κατσμάρεκ. Αυτός έκρινε την Παρασκευή ότι πρέπει να ανασταλεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο η άδεια που έχει λάβει η μιφεπριστόνη από την υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, μέχρι να εξετάσει την προσφυγή που έχουν καταθέσει οργανώσεις κατά της άμβλωσης οι οποίες ζητούν την απαγόρευσή της σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ωστόσο το εφετείο διατήρησε κάποιους από τους περιορισμούς που επέβαλε ο Κατσμάρεκ, όπως η υποχρέωση των γυναικών να κάνουν τρία ραντεβού με φυσική παρουσία σε γιατρό προκειμένου να τους χορηγηθεί το φάρμακο. Παράλληλα μειώθηκε η περίοδος κατά την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μιφεπριστόνη, από τη 10η εβδομάδα της κύησης που ίσχυε μέχρι τώρα στην 7η.

Επίσης την προηγούμενη Παρασκευή άλλος ομοσπονδιακός δικαστής ζήτησε από την FDA να διατηρήσει την πρόσβαση στη μιφεπριστόνη, χωρίς νέους περιορισμούς, σε 17 πολιτείες και στην περιφέρεια της Κολούμπια.

Οι δύο αντικρουόμενες αποφάσεις είναι προσωρινές, κάτι που σημαίνει ότι θα ισχύουν μέχρι να εξεταστούν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί ενώπιον των δικαστηρίων, ενώ αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο εφέσεων.

Η προσφυγή που εξετάζει ο Κατσμάρεκ υποβλήθηκε τον Νοέμβριο από τέσσερις οργανώσεις κατά των αμβλώσεων, οι οποίες ζητούν να ανακληθεί η άδεια που είχε δώσει η FDA πριν 22 χρόνια στη μιφεπριστόνη. Ισχυρίζονται ότι η υπηρεσία δεν ακολούθησε την προσήκουσα διαδικασία και δεν εξέτασε επαρκώς την ασφάλεια του φαρμάκου όταν αυτό χρησιμοποιείται από κορίτσια κάτω των 18 ετών.

Η μιφεπριστόνη εγκρίθηκε το 2000 για χρήση σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο, τη μισοπροστόλη, για την πρόκληση άμβλωσης στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Επίσης χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αποβολών και για άλλες γυναικολογικές παθήσεις.

Σε όλες τις ΗΠΑ τουλάχιστον οι μισές αμβλώσεις γίνονται φαρμακευτικά και όχι με επέμβαση, σύμφωνα με το Guttmacher Institute. Η μιφεπριστόνη χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των φαρμακευτικών αμβλώσεων στις ΗΠΑ, αναφέρει η ίδια πηγή.

Οι πάροχοι αμβλώσεων σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να στραφούν σε άλλο πρωτόκολλο για τις φαρμακευτικές αμβλώσεις, το οποίο θα βασίζεται στη χρήση μόνο μισοπροστόλης. Αυτό το πρωτόκολλο δεν έχει την έγκριση του FDA, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Στελέχη εκατοντάδων φαρμακευτικών εταιρειών και εταιρειών βιοτεχνολογίας υπέγραψαν τη Δευτέρα ανοικτή επιστολή με την οποία ζητούν να ανατραπεί η απόφαση Κατσμάρεκ, εκτιμώντας ότι υπονομεύει την αξιοπιστία της FDA και αγνοεί επιστημονικά στοιχεία δεκαετιών για την ασφάλεια του φαρμάκου.

Εξάλλου κάποιες πολιτείες με Δημοκρατικούς κυβερνήτες, όπως η πολιτεία της Ουάσινγκτον, έχουν αρχίσει να κάνουν αποθέματα μιφεπριστόνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή