Νέες ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο

Νέες ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις προς το Πεκίνο

Ζοζέπ Μπορέλ: Απαιτείται κινεζική πίεση στη Μόσχα για να σταματήσει ο πόλεμος

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε τη Μεγ. Παρασκευή την Κίνα κατά μιας χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Ταϊβάν, ενώ ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις Εξωτερικές Σχέσεις Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι απαιτείται έμπρακτη πίεση του Πεκίνου στη Μόσχα για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», δήλωσε η κα Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο και πρόσθεσε ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν με μεγάλη ανησυχία.

«Μια μονομερής, βίαιη αλλαγή του στάτους κβο θα ήταν κάτι το μη αποδεκτό για μας τους Ευρωπαίους», σημείωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την Ευρώπη να εμπιστευτεί την Κίνα αν αυτή δεν προσπαθήσει να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο της ΕΕ ενώ προηγουμένως προβλεπόταν να γίνουν σε κέντρο μελετών στο Πεκίνο σήμερα.

Ωστόσο ο κ. Μπορέλ αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Κίνα επειδή βρέθηκε θετικός στην COVID-19.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιν είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα ομόλογό του ότι η Κίνα προτίθεται να συνεργαστεί με την Γερμανία και οι δύο χώρες είναι εταίροι κι όχι αντίπαλοι.

Για το θέμα της Ουκρανίας, ο κ. Τσιν σημείωσε ότι η Κίνα προτίθεται να συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη και ελπίζει ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην κρίση θα παραμείνουν αντικειμενικά και ψύχραιμα και θα εργαστούν από κοινού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή