Γαλλία: Καταδικάστηκαν 11 μέλη του ΡΚΚ για «χρηματοδότηση τρομοκρατίας»

Γαλλία: Καταδικάστηκαν 11 μέλη του ΡΚΚ για «χρηματοδότηση τρομοκρατίας»

Οι έντεκα Κούρδοι με καταγωγή από την Τουρκία καταδικάστηκαν από δικαστήριο του Παρισιού σε ποινές από τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή ως πέντε χρόνια φυλάκιση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεκα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) καταδικάστηκαν χθες, Παρασκευή, από δικαστήριο του Παρισιού σε ποινές από τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή ως πέντε χρόνια φυλάκιση, το ένα με αναστολή, αφού κρίθηκαν ένοχα κυρίως για εκβιάσεις και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Οι έντεκα Κούρδοι με καταγωγή από την Τουρκία, που δεν μιλούν καθόλου ή παρά ελάχιστα γαλλικά, δικάζονταν από την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία πως ήταν μέρος «δικτύου» επιφορτισμένου ιδίως να συγκεντρώνει από την κουρδική διασπορά στη νοτιοανατολική Γαλλία την «καμπάνια» –φόρο του αυτονομιστικού κινήματος– για να χρηματοδοτείται το PKK.

Επρόκειτο για «μεγάλα ποσά» που αποσπώνταν με «πιέσεις» και «απειλές εξοστρακισμού από την κοινότητα», ανέφερε η ετυμηγορία.

Τέσσερις από τους κατηγορούμενους δικάστηκαν προφυλακισμένοι, πέντε ελεύθεροι, δύο ερήμην. Δύο άνδρες θα παραμείνουν στη φυλακή, άλλοι δύο θα κληθούν σύντομα να εκτίσουν τις ποινές τους.

Το PKK, που διεξάγει ένοπλο αγώνα από το 1984, είναι ορκισμένος εχθρός του κράτους της Τουρκίας, που χαρακτηρίζει το κίνημα «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτός ακριβώς ο χαρακτηρισμός, «τρομοκρατική», αμφισβητήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης, που δεν έπαψαν να τον βάζουν στην καρδιά της ακροαματικής διαδικασίας καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Δεν σταμάτησαν να αναδεικνύουν την «εντελώς επαμφοτερίζουσα» στάση του γαλλικού κράτους ως προς τη σχέση του με τους Κούρδους: είναι «σύμμαχοι» όταν πολεμούν εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο έδαφος της Συρίας μεν, αλλά «τρομοκράτες» όταν πολεμούν εναντίον της Τουρκίας.

«Μολονότι μέλη ή συμπαθούντες του PKK έχουν αναντίρρητα εμπλακεί στο μέτωπο Ιράκ-Συρίας και έχουν πολεμήσει τζιχαντιστικές οργανώσεις», το PKK «δεν ορίζεται αποκλειστικά από τη δράση αυτή» και ο «τρομοκρατικός χαρακτήρας» του είναι αναμφίβολος, αντέτεινε στην ετυμηγορία της η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιριέλ Ντεσερό.

Πολλές «επιθέσεις και βίαιες ενέργειες μπορούν να αποδοθούν στο PKK στην Τουρκία», συνέχισε, κάνοντας επίσης λόγο για «βίαιες ενέργειες» στη Γαλλία – φθορές σε κτίρια ή οχήματα που ανήκουν σε διπλωματικές αντιπροσωπείες του τουρκικού κράτους.

Ωστόσο, αν χρειαζόταν κάποιο τεκμήριο για την περιπλοκότητα της υπόθεσης, το δικαστήριο, ακολουθώντας την εισήγηση της εισαγγελίας, δεν διέταξε την απέλαση των κατηγορουμένων, μέτρο συνηθισμένο σε υποθέσεις τρομοκρατίας, λόγω του «καθεστώτος προσφύγων» πολλών εξ αυτών.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν» στην Τουρκία είναι αναμφίβολος, αναγνώρισε ο εισαγγελέας Ξαβιέ Λορέν.

Ο συνήγορος Ραφαέλ Κεμπφ στηλίτευσε το ότι διατηρήθηκε ο χαρακτηρισμός της «τρομοκρατικής» δράσης, με «άμεσες συνέπειες» για τον εντολέα του, που «κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς πρόσφυγα» που απολαύει και να «οδηγηθεί πίσω στην Τουρκία», όπου του έχει επιβληθεί ποινή οκτώ ετών κράτησης για «τρομοκρατία».

«Δύσκολα γίνεται κατανοητό σήμερα το ότι η γαλλική Δικαιοσύνη επιμένει να χαρακτηρίζει το PKK τρομοκρατική οργάνωση», υπερθεμάτισε ο συνήγορος Μαρτέν Μεσέν. «Πρόκειται για απόφαση που έχει πολιτικά κίνητρα, όχι νομικά».

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή