Σύνοδος ΥΠΕΞ G7: Με το βλέμμα στην ασφάλεια Ευρώπης και Ινδο-Ειρηνικού

Σύνοδος ΥΠΕΞ G7: Με το βλέμμα στην ασφάλεια Ευρώπης και Ινδο-Ειρηνικού

Η «σύνδεση» του πολέμου στην Ουκρανία με τις εντάσεις στην Ταϊβάν, ο ρόλος της Ιαπωνίας και η ήπια στάση ορισμένων Ευρωπαίων έναντι του Πεκίνου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του G7 θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς συνέρχονται στην Ιαπωνία από την Κυριακή, εν μέσω ανησυχητικού σκηνικού στην Ουκρανία και αυξανόμενης διεκδικητικότητας της Κίνας.

Η τριήμερη συνάντηση στο θέρετρο Καρουιζάουα έρχεται επίσης υπό τη σκιά ανησυχιών ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες του G7 –ιδίως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν– θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τηρούν ήπια στάση απέναντι στις απειλές του Πεκίνου για την Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες ημέρες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, ισχυριζόμενη ότι αποτελεί έδαφός της, και ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει το δημοκρατικά διοικούμενο νησί υπό τον έλεγχό της.

«Η ασφάλεια της Ευρώπης και αυτή του Ινδο-Ειρηνικού δεν μπορούν να συζητηθούν χωριστά – είναι αλληλένδετα μεταξύ τους», δήλωσε αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών για την επικείμενη συνάντηση, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η συνάντηση –η οποία περιλαμβάνει υπουργούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ιταλία και έναν εκπρόσωπο από την Ευρωπαϊκή Ενωση– έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα φιλοξενήσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στη Χιροσίμα τον επόμενο μήνα.

Ο Κισίντα επισκέφθηκε την Ουκρανία τον Μάρτιο, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συναντούσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει μια σπάνια έκρηξη υποστήριξης προς την Ουκρανία στη φιλειρηνική Ιαπωνία, με πολλούς Ιάπωνες να βλέπουν την εισβολή της Ρωσίας ως πιθανή απειλή για την κοντινή Ταϊβάν από μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα.

«Ενα μέρος της εξήγησης της ισχυρής υποστήριξης της Ιαπωνίας προς την Ουκρανία είναι επειδή επιδιώκει… ευρύτερη δυτική υποστήριξη όσον αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Ασίας», δήλωσε ο Τζέιμς Μπράουν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Temple University Japan.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποσπάσει τη δέσμευση του G7 για περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να αποτρέψει την Κίνα από το να λάβει μέτρα για να αλλάξει το πολιτικό status quo του αυτοδιοικούμενου νησιού, δήλωσε στο Reuters διπλωματική πηγή των ΗΠΑ υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Θα είναι διπλά σημαντικό για το G7 να επιβεβαιώσει την αλληλεγγύη του και να υποστηρίξει την Ουκρανία, δεδομένων των αμφιβολιών για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα, αφού ο Μακρόν προειδοποίησε να μην παρασυρθεί σε οποιαδήποτε κρίση για την Ταϊβάν, είπε ο Μπράουν.

«Το G7 υπήρξε σημαντικός εταίρος στο να λογοδοτήσει η Ρωσία για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία», δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το G7 θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών».

Οι ρυθμίσεις ασφαλείας για τη συνάντηση παρέμειναν αμετάβλητες, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας μετά το περιστατικό του Σαββάτου, όταν ένας άνδρας πέταξε καπνογόνο προς τον Φούμιο Κισίντα, σε συγκέντρωση στη δυτική Ιαπωνία. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν τραυματίστηκε και ο ύποπτος συνελήφθη.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή