Ισπανία: «Συγγνώμη» του πρωθυπουργού για το «παραθυράκι» σε νόμο περί συγκατάθεσης για σεξουαλική επαφή

Ισπανία: «Συγγνώμη» του πρωθυπουργού για το «παραθυράκι» σε νόμο περί συγκατάθεσης για σεξουαλική επαφή

Περίπου 1000 καταδικασμένοι δράστες έχουν δει τις ποινές τους να ελαττώνονται

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε συγγνώμη -σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή του Πάσχα- από θύματα σεξουαλικής κακοποίησης λόγω νόμου για τη σεξουαλική βία που περιλάμβανε ένα κενό. Αυτό επέτρεψε σε σχεδόν 1000 φυλακισμένους παραβάτες να μειώσουν τις ποινές τους ή να αφεθούν ελεύθεροι.

Ο νόμος με την επωνυμία «Μόνο το Ναι σημαίνει Ναι», ο οποίος προέκυψε εν μέρει ως αποτέλεσμα της δημόσιας οργής για τη λεγόμενη υπόθεση Wolf Pack, επικεντρώθηκε στη συγκατάθεση και αποσκοπούσε στην επίλυση υποθέσεων όπου οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για το μικρότερο έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης επειδή τα θύματα είχαν δεν αντιστάθηκε από φόβο.

Επειδή όμως ο νέος νόμος επιφέρει χαμηλότερη ελάχιστη ποινή -αποτέλεσμα της συγχώνευσης των εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης και επιθετικότητας- επέτρεψε σε ορισμένους δράστες που καταδικάστηκαν πριν τεθεί σε ισχύ να επιδιώξουν επιτυχώς μειωμένες ποινές ή πρόωρη αποφυλάκιση.

Από την ψήφιση του νόμου τον Οκτώβριο, οι ποινές σε 978 υποθέσεις μειώθηκαν ως τις 31 Μαρτίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα το Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο – το ανώτατο όργανο των δικαστών.

«Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις ή κρίσεις δεν είναι οριστικές, υπόκεινται ακόμη σε έφεση. Αλλά σε κάθε περίπτωση, υπήρξε ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα που πρέπει να επιλύσουμε», δήλωσε ο κ. Σάντσεθ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Correo. «Αν πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τα θύματα, ζητώ συγγνώμη από τα θύματα».

Το θέμα έχει διχάσει τον τριετή συνασπισμό, με τους Σοσιαλιστές να επιθυμούν να μεταρρυθμίσουν το νόμο, αλλά οι κυβερνώντες εταίροι τους, το αριστερό κόμμα Unidas Podemos, εναντιώνονται στις προτάσεις τους.

Η καταπολέμηση της έμφυλης βίας βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα του συνασπισμού μετά την υπόθεση «Wolf Pack», στην οποία πέντε άνδρες που αναφέρονται με αυτό το όνομα φυλακίστηκαν για το μικρότερο έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης το 2018 μετά τον ομαδικό βιασμό μιας νεαρής γυναίκας κατά τη διάρκεια φεστιβάλ ταυρομαχιών στην Παμπλόνα το 2016.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή