Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ πλέει στο στενό της Ταϊβάν – «Διέλευση ρουτίνας»

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ πλέει στο στενό της Ταϊβάν – «Διέλευση ρουτίνας»

Το πρωί της Δευτέρας, το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε 18 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και τέσσερα πλοία να επιχειρούν γύρω από το νησί το προηγούμενο 24ωρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό πολεμικό USS Milius διέσχισε τα στενά της Ταϊβάν την Κυριακή. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ περιέγραψε την κίνηση αυτή σήμερα, Δευτέρα, ως διέλευση «ρουτίνας», λίγες μέρες αφότου η Κίνα τερμάτισε τις τελευταίες πολεμικές ασκήσεις της γύρω από το νησί.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν δικό της έδαφος, τερμάτισε επίσημα τις τριήμερες ασκήσεις της γύρω από το νησί την περασμένη Δευτέρα, όπου προέβη σε βολές ακριβείας και αποκλεισμό του νησιού.

Το Πεκίνο οργάνωσε τις ασκήσεις για να εκφράσει την οργή του για τη συνάντηση της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, θεωρώντας την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και υποστήριξη των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν από την Κίνα.

Ο 7ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είπε ότι το αντιτορπιλικό USS Milius με κατευθυνόμενους πυραύλους κλάσης Arleigh Burke πραγματοποίησε «συνήθη διέλευση στα στενά της Ταϊβάν» μέσω υδάτων «όπου ισχύουν οι ελευθερίες πλοήγησης και υπερπτήσεων ανοικτής θάλασσας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η διέλευση του πλοίου καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό, πρόσθεσε.

Ο κινεζικός στρατός ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επιφόρτισε στρατεύματα με την παρακολούθηση του αμερικανικού αντιτορπιλικού καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησής του.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ταξιδεύει με πολεμικά πλοία μέσα από το στενό περίπου μία φορά το μήνα και επίσης εκτελεί τακτικά παρόμοιες αποστολές στην αμφισβητούμενη Νότια Σινική Θάλασσα.

Την περασμένη εβδομάδα, το USS Milius έπλευσε κοντά σε ένα από τα πιο σημαντικά τεχνητά και ελεγχόμενα από την Κίνα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το Mischief Reef. Το Πεκίνο κατήγγειλε την ενέργεια ως παράνομη.

Η Κίνα συνέχισε τις στρατιωτικές της δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν από τη λήξη των ασκήσεων, αν και σε μειωμένη κλίμακα.

Το πρωί της Δευτέρας, το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε 18 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και τέσσερα πλοία του πολεμικού ναυτικού να επιχειρούν γύρω από την Ταϊβάν το προηγούμενο 24ωρο.

Η Κίνα ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν που κυβερνάται με δημοκρατία.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας και λέει ότι επαφίεται αποκλειστικά στους κατοίκους του νησιού να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή