Σουδάν: Στον «αέρα» η κατάπαυση του πυρός – Πυροβολισμοί και εκρήξεις στο Χαρτούμ

Σουδάν: Στον «αέρα» η κατάπαυση του πυρός – Πυροβολισμοί και εκρήξεις στο Χαρτούμ

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις μάχες όταν τα Ηνωμένα Εθνη και η Αφρικανική Ενωση ζήτησαν τρίωρη εκεχειρία για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είχαν καταφύγει στα σπίτια τους εν μέσω της εντεινόμενης βίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για 24 ώρες στο Σουδάν τίθεται σε αμφιβολία καθώς οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις. 

Πυροβολισμοί αντηχούσαν στο παρασκήνιο των ζωντανών μεταδόσεων των αραβικών τηλεοπτικών ειδησεογραφικών καναλιών στην περιοχή της πρωτεύουσας Χαρτούμ λίγα λεπτά μετά τη συμφωνηθείσα έναρξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στις 6 μ.μ. (1600 GMT) και πολεμικά αεροσκάφη διακρίνονταν στον ουρανό.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters στο Χαρτούμ δήλωσε ότι άκουσε κανονιοβολισμούς τανκς λίγο μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας. Δεν ήταν σαφές μέσα στο χαοτικό θόρυβο ποιος βρισκόταν πίσω από τις διάφορες ανταλλαγές πυροβολισμών, αν και η παραστρατιωτική RSF εξέδωσε μια δήλωση στο Facebook λίγο μετά την έναρξη της εκεχειρίας κατηγορώντας τον στρατό για παραβίαση της. Ένας κάτοικος δήλωσε στο Reuters ότι άκουσε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στο Oμντουρμαν, την αδελφή πόλη του Χαρτούμ στην απέναντι όχθη του ποταμού Νείλου.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας από την Ιαπωνία, δήλωσε ότι τηλεφώνησε τόσο στον αρχηγό του στρατού στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν όσο και στον ηγέτη των παραστρατιωτικών δυνάμεων στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (RSF), απευθύνοντας έκκληση στις αντίπαλες δυνάμεις τους να σταματήσουν τα πυρά.

«Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν θα επεκταθεί πέραν των συμφωνηθέντων 24 ωρών», δήλωσε νωρίτερα στην τηλεόραση al Arabiya ο στρατηγός του τακτικού στρατού Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν.

Ο επικεφαλής των ΔΤΥ, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως «Χεμεντί», ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται από τη στιγμή που άρχισαν οι μάχες, δήλωσε πως οι ΔΤΥ ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε πως «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και πως σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες. Οι ΔΤΥ εξέδωσαν επίσης μια δήλωση στην οποία υποστηρίζουν πως διεξάγουν μια συνεχιζόμενη μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού».

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή