Σουδάν: Η παραστρατιωτική οργάνωση RSF ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός – Αναμένεται η αντίδραση του στρατού

Σουδάν: Η παραστρατιωτική οργάνωση RSF ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός – Αναμένεται η αντίδραση του στρατού

Πολιτικοί και διπλωμάτες πιέζουν για συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα και στους όρους ένταξης των RSF στον τακτικό στρατό και για την επανέναρξη της διαδικασίας μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία.

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ – RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ή «Χεμεντί», συμφώνησαν την Τετάρτη για 24ωρη κατάπαυση του πυρός που αρχίζει στις 6 μ.μ., ύστερα από πολυήμερη μάχη με τον στρατό του Σουδάν.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός και ελπίζουμε ότι το άλλο μέρος θα την τηρήσει», πρόσθεσε η RSF σε ανακοίνωσή της.

Χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα, Χαρτούμ, προσπαθώντας να περάσουν μέσα από διασταυρούμενα πυρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Χεμεντί και του σουδανικού στρατού, του οποίου ηγείται ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν.

Αυτή είναι η πολλοστή ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός από το περασμένο Σάββατο, οπότε και ξέσπασαν οι συγκρούσεις,ο ι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις μάχες παρότι τα Ηνωμένα Εθνη και η Αφρικανική Ενωση ζήτησαν τρίωρη εκεχειρία για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είχαν καταφύγει στα σπίτια τους εν μέσω της εντεινόμενης βίας.

Πολιτικοί και διπλωμάτες τους πίεζαν να συμφωνήσουν στο χρονοδιάγραμμα και στους όρους ένταξης των RSF (ΔΤΥ) στον τακτικό στρατό και για την επανέναρξη της διαδικασίας μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία. 

Στρατιωτικά αεροσκάφη πέταγαν χθες πάνω από το Χαρτούμ και έπληξαν τέσσερα νοσοκομεία, σύμφωνα με γιατρούς. Σε όλη τη χώρα -μία από τις φτωχότερες στον κόσμο, όπου το σύστημα υγείας έχει γονατίσει εδώ και δεκαετίες- «16 νοσοκομεία έχουν τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας».

Στο Σουδάν ένας στους τρεις κατοίκους πλήττεται από την πείνα. Στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων και διπλωμάτες λένε πως αδυνατούν πλέον να δουλέψουν. Τρεις εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) δολοφονήθηκαν προ ημερών στο Νταρφούρ.

Ενώ οι μάχες επικεντρώνονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά), ο Ερυθρός Σταυρός και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλούν απεγνωσμένα τα αντίπαλα μέρη να εγγυηθούν την πρόσβαση στο σύστημα υγείας όλων όσοι το χρειάζονται.

Πολλοί κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς τρεχούμενο νερό και βλέπουν τα στοκ των τροφίμων τους, αν είχαν, να εξανεμίζονται αφότου η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στους δύο στρατηγούς εκτραχύνθηκε και το Σάββατο μετατράπηκε σε πόλεμο.

Δύσκολες οι εκτιμήσεις

Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ποιος ελέγχει τι. Οι αντίπαλες πλευρές επιδίδονται σε πόλεμο αντιφατικών ανακοινώσεων, λέγοντας πως έχουν στα χέρια τους το αεροδρόμιο, το προεδρικό παλάτι, το αρχηγείο του γενικού επιτελείου.

Ο στρατός καταγγέλλει «πραξικόπημα» από πλευράς «ανταρτών υποστηριζόμενων από το εξωτερικό» και ο «Χεμεντί» μιλά περί αγώνα για «λευτεριά, δικαιοσύνη και δημοκρατία». Χρησιμοποιεί δηλαδή το σύνθημα της «επανάστασης» του 2019, που ακουγόταν έως πολύ πρόσφατα στις διαδηλώσεις του δημοκρατικού κινήματος, που θέλει η χώρα να τελειώνει με τις στρατιωτικές χούντες, οι οποίες άσκησαν την εξουσία στο μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας του μετά την ανεξαρτησία το 1956.

Ο Μπουρχάν και ο Νταγκάλο συνεργάστηκαν για να ανατρέψουν τον Ομάρ Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του επί τρεις δεκαετίες. Εκτοτε είναι σύμμαχοι, με τη σχέση τους να διανθίζεται από περιόδους έντασης. Τον Οκτώβριο του 2021, οι δύο άνδρες ηγήθηκαν στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά της πολιτικής κυβέρνησης που εγκαθιδρύθηκε μετά την πτώση του Μπασίρ από την εξουσία, εκτροχιάζοντας μια διεθνώς υποστηριζόμενη μετάβαση.

Ο Μπουρχάν, ένας στρατιώτης καριέρας από το βόρειο Σουδάν που ανέβηκε στην ιεραρχία υπό τον Μπασίρ, ισχυρίστηκε ότι το πραξικόπημά του ήταν «απαραίτητο». Οι επικριτές τον κατηγόρησαν ότι επιδιώκει να προστατεύσει τα προνόμια που απολάμβανε ο στρατός από το προηγούμενο καθεστώς και ότι στηρίζεται σε μια βάση υποστήριξης που περιλαμβάνει πολλούς από τους ισλαμιστές με επιρροή στο Σουδάν.

Πηγή: Reuters, Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή