ΗΠΑ: 9 Μάρτυρες του Ιεχωβά κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

ΗΠΑ: 9 Μάρτυρες του Ιεχωβά κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Τα έγγραφα που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται σε πράξεις συστηματικής συγκάλυψης της κακοποίησης παιδιών εντός των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Επικριτές ωστόσο αναφέρουν ότι πρεσβύτεροι της εκκλησίας έχουν αντιμετωπίσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ως αμαρτία και όχι ως έγκλημα.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα άνδρες, Μάρτυρες του Ιεχωβά στην Πενσυλβάνια, κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, σε μια έρευνα που ορισμένοι χαρακτηρίζουν ως την πιο ολοκληρωμένη για τα τεκταινόμενα εντός της συγκεκριμένης Εκκλησίας. 

Μια παρόμοια έρευνα ενόρκων για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι (εκατοντάδες ιερείς) είχαν κακοποιήσει παιδιά στην Πενσυλβάνια επί επτά δεκαετίες και ότι αξιωματούχοι της εκκλησίας το είχαν συγκαλύψει.

Τα έγγραφα που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται σε πράξεις συστηματικής συγκάλυψης της κακοποίησης παιδιών εντός των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Επικριτές ωστόσο αναφέρουν ότι πρεσβύτεροι της εκκλησίας έχουν αντιμετωπίσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ως αμαρτία και όχι ως έγκλημα, καταγράφοντας μεν τα περιστατικά χωρίς όμως να τα καταγγέλουν στις αρχές. 

Δεκάδες μάρτυρες έχουν καταθέσει ενώπιον του μυστικού σώματος ενόρκων στο Χάρισμπουργκ ή έχουν παράσχει πληροφορίες στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα και ορισμένοι αναφέρουν ότι οι ερευνητές έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς η εκκλησία έχει ανταποκριθεί στις καταγγελίες για παρενόχληση.

«Θέλεις πραγματικά να δυσφημίσεις το όνομα του Ιεχωβά;»

Ο Μάρτιν Χόου από το York Haven της Πενσυλβάνια, πρώην πρεσβύτερος που εγκατέλειψε την εκκλησία το 2016, δήλωσε ότι μίλησε για ώρες στους ερευνητές για τη δομή και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών. Ο Χόου κατέθεσε επίσης για το πώς η κόρη του κακοποιήθηκε το 2005 από δράστη με σχετικό ιστορικό τον οποίοι οι υπεύθυνοι άφησαν να ενταχθεί στους κόλπους της εκκλησίας παρότι γνώριζαν τι είχε συμβεί. Ο ίδιος είπε ότι οι πρεσβύτεροι τον ρώτησαν: «Θέλεις πραγματικά να δυσφημίσεις το όνομα του Ιεχωβά;». 

Η ισχύουσα νομοθεσία της Πενσυλβάνια επιβάλλει στους κληρικούς και άλλους πνευματικούς ηγέτες να αναφέρουν υποψίες κακοποίησης παιδιών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Όμως ο νόμος προβλέπει επίσης εξαιρέσεις όταν οι πνευματικοί ηγέτες μαθαίνουν για κακοποίηση μέσω εμπιστευτικών επικοινωνιών, όπως η εξομολόγηση. 

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες σχετικά με τα νομικά πρότυπα για την αναφορά της παιδικής κακοποίησης στην Πενσυλβάνια. Το 1998, ένας δικηγόρος της εκκλησίας έστειλε επιστολή στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Πενσυλβάνια, σχετικά με το αν υπάρχει νομική υποχρέωση αναφοράς του γεγονότος, σε περίπτωση που το θύμα είναι άτομο με διανοητική υστέρηση ή ενήλικος που είχε κακοποιηθεί σε παιδική ηλικία.

Με πληροφορίες από Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή