Σουδάν: Nέα συμφωνία για 24ωρη κατάπαυση του πυρός με ερωτηματικά

Σουδάν: Nέα συμφωνία για 24ωρη κατάπαυση του πυρός με ερωτηματικά

Τις προηγούμενες ημέρες, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις μάχες παρότι τα Ηνωμένα Εθνη και η Αφρικανική Ενωση ζήτησαν τρίωρη εκεχειρία για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είχαν καταφύγει στα σπίτια τους εν μέσω της εντεινόμενης βίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο αφότου το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι υπήρξε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών στη συνοικία Τζάμπρα του δυτικού Χαρτούμ, όπου βρίσκονται σπίτια που ανήκουν στον ηγέτη της RSF, στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ευρέως γνωστό ως «Χεμεντί», ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε πως συναινεί στην πρόταση για 24ωρη κατάπαυση του πυρός. 

«Η εκεχειρία θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 το απόγευμα της επόμενης ημέρας για τη διευκόλυνση των ανθρωπιστικών αιτημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι το άλλο μέρος θα τη σεβαστεί», αναφέρει ο στρατός. «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός και ελπίζουμε ότι το άλλο μέρος θα την τηρήσει», τόνισε η RSF.

Αυτή είναι η πολλοστή ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός από το περασμένο Σάββατο, οπότε και ξέσπασαν οι συγκρούσεις, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις μάχες παρότι τα Ηνωμένα Εθνη και η Αφρικανική Ενωση ζήτησαν τρίωρη εκεχειρία για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είχαν καταφύγει στα σπίτια τους εν μέσω της εντεινόμενης βίας.

Χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα, Χαρτούμ, προσπαθώντας να περάσουν μέσα από διασταυρούμενα πυρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Χεμεντί και του σουδανικού στρατού, του οποίου ηγείται ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν.

Πολιτικοί και διπλωμάτες τους πίεζαν να συμφωνήσουν στο χρονοδιάγραμμα και στους όρους ένταξης των RSF (ΔΤΥ) στον τακτικό στρατό και για την επανέναρξη της διαδικασίας μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία. 

Οι αντίπαλοι -σήμερα- στρατηγοί Μπουρχάν και ο Νταγκάλο συνεργάστηκαν για να ανατρέψουν τον Ομάρ αλ-Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του επί τρεις δεκαετίες. Εκτοτε είναι σύμμαχοι, με τη σχέση τους να διανθίζεται από περιόδους έντασης. Τον Οκτώβριο του 2021, οι δύο άνδρες ηγήθηκαν στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά της πολιτικής κυβέρνησης που εγκαθιδρύθηκε μετά την πτώση του Μπασίρ από την εξουσία, εκτροχιάζοντας μια διεθνώς υποστηριζόμενη μετάβαση.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή