Σουδάν: Η πλευρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων κηρύσσει τριήμερη κατάπαυση του πυρός

Σουδάν: Η πλευρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων κηρύσσει τριήμερη κατάπαυση του πυρός

Η ανακωχή των 72 ωρών από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, διάρκειας 72 ωρών, από τις 06:00 (τοπική ώρα· τις 07:00 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, ωστόσο διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν μαρτυρίες πως οι μάχες συνεχίζονται. 

Η εκεχειρία «συμπίπτει με το ευλογημένο Εϊντ αλ Φιτρ» και σκοπό έχει «να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση πολιτών και για να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους», ανέφεραν οι RSF σε ανακοίνωσή τους.

Δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τον τακτικό στρατό μέχρι στιγμής. Προηγούμενες ανακοινώσεις των αντιμαχόμενων περί κήρυξης κατάπαυσης του πυρός έμειναν ανεφάρμοστες. 

Κάτοικοι της πρωτεύουσας Χαρτούμ και του γειτονικού Μπάχρι αναφέρουν συνεχείς πυροβολισμούς και την Παρασκευή, με τις εχθροπραξίες να φαίνεται πως συνεχίζονται ακατάπαυστα. Στρατιώτες του τακτικού στρατού έχουν αναπτυχθεί πεζοί και στις δύο πόλεις εκατέρωθεν του Νείλου.

Οι RSF ανέφεραν το περασμένο Σάββατο πως ανέλαβαν δράση σε «νόμιμη άμυνα» για να αποκρούσουν αυτή που περιέγραψαν ως απόπειρα «πραξικοπήματος» και πρόσθεσαν πως δεσμεύονται σε «απόλυτη κατάπαυση του πυρός» από σήμερα.

Από το Μεγ. Σάββατο, όταν η διελκυστίνδα για την εξουσία ανάμεσα στους στρατηγούς Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή Χαμέτι, μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 350 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι.

Οι πιο σκληρές μάχες δίνονται στην περιοχή του Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ, όπου τα σημάδια του μακρόχρονου πολέμου που θεωρητικά τερματίστηκε πριν από τρία χρόνια δεν έχουν επουλωθεί ακόμα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μπουρχάν και ο επικεφαλής των RSF Χαμέτι ομονοούσαν πλήρως όταν ανέτρεψαν μαζί τον Οκτώβριο του 2021 τη μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες. Ομως ο τελευταίος σταδιακά άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας και η διένεξη ανάμεσά τους που σιγόβραζε για μήνες οδήγησε στο ξέσπασμα της αιματηρής αναμέτρησης των δυνάμεών τους από το Σάββατο.

Σε νυχτερινό του τηλεοπτικό μήνυμα ο στρατηγός Μπουρχάν δεσμεύτηκε ότι ο στρατός σκοπεύει να επιστρέψει τη χώρα σε πολιτική διοίκηση, μια διαδικασία που είχε εκκινήσει πριν το ξέσπασμα των εχθροπραξιών το Μεγ. Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, France 24

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή