Κίνα: Σεβόμαστε την κυριαρχία των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ

Κίνα: Σεβόμαστε την κυριαρχία των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ

Η εν λόγω τοποθέτηση έρχεται μετά από δήλωση του πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών χωρών όπως η Ουκρανία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, είπε σήμερα ότι οι δηλώσεις της περί σεβασμού της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών από την κινεζική πλευρά, αντανακλούν και την επίσημη θέση του Πεκίνου πάνω στο ζήτημα.

Η εν λόγω τοποθέτηση έρχεται μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από δήλωση του πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία, ο οποίος – σε συνέντευξή του την Παρασκευή – αμφισβήτησε την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών χωρών όπως η Ουκρανία.

Σήμερα, η Μάο ερωτήθηκε αν η θέση του πρεσβευτή αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση της Κίνας.

Οι χώρες της Βαλτικής καλούν τους Κινέζους πρεσβευτές

Σημειώνεται ότι η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία θα καλέσουν σήμερα τους πρεσβευτές της Κίνας στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους μετά τις δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή.

«Τα τρία κράτη της Βαλτικής θα καλέσουν μέσα στην ημέρα» τους Κινέζους απεσταλμένους «για να ζητήσουν μια διευκρίνιση, αν η θέση της Κίνας έχει αλλάξει αναφορικά με την ανεξαρτησία, και να τους υπενθυμίσουν πως δεν είμαστε μετασοβιετικές χώρες, αλλά χώρες τις οποίες κατείχε παρανόμως η Σοβιετική Ένωση», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις στο περιθώριο της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κινέζος πρεσβευτής στη Γαλλία, Λου Σαγέ, ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του για το αν η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας ή όχι, δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση πως η Κριμαία αποτελεί ιστορικά τμήμα της Ρωσίας και προσφέρθηκε στην Ουκρανία από τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ.

«Αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», είχε προσθέσει ο Λου Σαγέ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή