Ουάσιγκτον: Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος στον Λευκό Οίκο

Ουάσιγκτον: Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος στον Λευκό Οίκο

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει με τον Τζο Μπάιντεν βρίσκονται τα θέματα της Βόρειας Κορέας, του πολέμου στην Ουκρανία και των εμπορικών συναλλαγών ΗΠΑ – Νότιας Κορέας.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γέολ, επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σήμερα, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

«Ο Μπάιντεν ελπίζει να καθησυχάσει τον Γιουν ότι η Αμερική θα υπερασπιστεί τη Νότια Κορέα από μια πυρηνική επίθεση της Βόρειας Κορέας εν μέσω συζητήσεων ότι η Σεούλ θέλει δικά της πυρηνικά επειδή φοβάται ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην απαντήσουν αρκετά γρήγορα εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν πατήσει το κουμπί. Από την πλευρά του, ο Γιουν χρειάζεται κάτι από τον Μπάιντεν που να μπορεί να πουλήσει ως νίκη πίσω στην πατρίδα του, όπου η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει», σημειώνει σε ανάλυσή του το Gzero του Eurasia Network.

Ο Τζο Μπάιντεν θα ήθελε η Νότια Κορέα να αρχίσει – και εκείνη – να στέλνει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία ως στρατιωτική στήριξη υπέρ του Κιέβου. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Μόσχα έχει απειλήσει με αντίποινα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κλείνοντας μάλιστα το μάτι στην πλευρά της Βόρειας Κορέας.

Ο ηγεσία της Νότιας Κορέας, από την άλλη πλευρά, θα ήθελε να εξασφαλίσει εμπορικού χαρακτήρα διευκολύνσεις από τις ΗΠΑ, σχετικές με εξαγωγές και εκπτώσεις φόρου.

Μέχρι στιγμής πάντως, αυτό που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ο Γιουν τις τελευταίες ημέρες που έχει περάσει στις ΗΠΑ, είναι επενδύσεις συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες κολοσσούς όπως είναι το Netflix.

Με πληροφορίες από Gzero

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή