Αμερικανός πρέσβης στην Ουγγαρία: «Αν ο Πούτιν σταματήσει τις μάχες, ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώνει»

Αμερικανός πρέσβης στην Ουγγαρία: «Αν ο Πούτιν σταματήσει τις μάχες, ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώνει»

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, «αν η Ουκρανία σταματήσει να μάχεται, τελειώνει η Ουκρανία», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκκληση της ουγγρικής κυβέρνησης για εκεχειρία στη γειτονική Ουκρανία είναι «κυνική», δεδομένου ότι μεγάλες εκτάσεις της χώρας αυτής ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Όρμπαν έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να γίνει εκεχειρία και να προχωρήσουν οι δύο πλευρές σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία, μια πρόταση που επικρίνεται από ορισμένους Δυτικούς που θεωρούν ότι ισοδυναμεί με παράδοση ουκρανικών εδαφών στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

«Ας είμαστε σαφείς: μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να φέρει την ειρήνη σήμερα. Αν ο Πούτιν σταματήσει τις μάχες, ο πόλεμος τελειώνει. Αν η Ουκρανία σταματήσει να μάχεται, τελειώνει η Ουκρανία», είπε ο Πρέσμαν μιλώντας σε ένα πάνελ στη Βουδαπέστη.

«Είναι κυνικό να κάνουμε έκκληση για εκεχειρία όταν δεν είναι η δική μας χώρα που κατέχεται σχεδόν κατά το 20% από έναν ξένο στρατό», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Πρέσμαν αποκαλύπτουν το ρήγμα μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Ο Όρμπαν, που επανεξελέγη το 2022 για μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία, έχει δηλώσει ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να παραμείνει η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ αλλά η κυβέρνησή του δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία, ούτε θα διακόψει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Μόσχα.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής επέκρινε, επίσης, την Ουγγαρία επειδή μπλοκάρει τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας λόγω της διαμάχης της με το Κίεβο για τη μεταχείριση των Ούγγρων που ζουν στην Ουκρανία. «Προβληματιζόμαστε από την εργαλειοποίηση του ΝΑΤΟ από Ούγγρους αξιωματούχους για την αντιμετώπιση διμερών διαφορών», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή