Γερμανία: Πέθανε ο γηραιότερος Ναζί κατάδικος, σε ηλικία 102 ετών

Γερμανία: Πέθανε ο γηραιότερος Ναζί κατάδικος, σε ηλικία 102 ετών

Αν και καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη παρέμενε ελεύθερος ως την εκδίκαση της έφεσής του

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φρουρός των SS Γιόζεφ Σουτς, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Σάχσενχαουζεν στη Γερμανία, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέθανε σε ηλικία 102 ετών.

Γνωστός ως το γηραιότερο άτομο που καταδικάστηκε για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, ο Σουτς καταδικάστηκε ότι βοήθησε στη δολοφονία περισσότερων από 3.500 κρατουμένων στο Σάχσενχαουζεν, κοντά στο Βερολίνο, μεταξύ 1942 και 1945.
 
Ο Σουτς, ο οποίος πάντα αρνιόταν ότι ήταν φρουρός στο Σάχσενχαουζεν, καταδικάστηκε πέρυσι σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Ωστόσο παρέμενε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Ο Σουτς, του οποίου το όνομα και τα στοιχεία γέννησης βρέθηκαν στα έγγραφα ενός φρουρού των SS, αρνήθηκε ότι ήταν φρουρός των SS και ισχυρίστηκε ότι έκανε αγροτικές εργασίες κοντά στην πόλη Πάσεβαλκ εκείνη την εποχή.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο Σουτς είπε στο γερμανικό δικαστήριο, «δεν ξέρω γιατί κάθομαι εδώ. Πραγματικά δεν έχω καμία σχέση με αυτό».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στο Σάχσενχαουζεν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από πείνα, καταναγκαστική εργασία, ιατρικά πειράματα και δολοφονίες από τα SS.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων πολιτικοί κρατούμενοι καθώς και Εβραίοι, Ρομά και Σίντι (Τσιγγάνοι).

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή