Η Ιαπωνία εξισώνει από τις 8 Μαΐου τον κορωνοϊό με τη γρίπη

Η Ιαπωνία εξισώνει από τις 8 Μαΐου τον κορωνοϊό με τη γρίπη

Παρά τις εκτιμήσεις για νέο κύμα της πανδημίας λόγω εξάπλωσης μιας νέας υποπαραλλαγής

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιαπωνία αποφάσισε επίσημα την Πέμπτη να υποβαθμίσει το καθεστώς του κορωνοϊού σε επίπεδο αντίστοιχο με την εποχική γρίπη από τις 8 Μαΐου, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη εξομάλυνση των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Τόκιο σκέφτεται να προωθήσει την άρση των εναπομεινάντων μέτρων ελέγχου των συνόρων του κορωνοϊού έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, εν αναμονή αύξησης των ατόμων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και επιστρέφουν κατά τη διάρκεια των αργιών της Χρυσής Εβδομάδας από το Σάββατο.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα μέτρα, όλοι οι εισερχόμενοι στην Ιαπωνία πρέπει να προσκομίσουν πιστοποίηση ότι έχουν λάβει τουλάχιστον τρεις δόσεις εμβολιασμού κατά της COVID-19 ή αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ κορωνοϊού, που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών από την αναχώρηση.

Οι λοιμωξιολόγοι της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας έδωσαν το πράσινο φως στο προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα ανακατάταξης με βάση την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας και την ετοιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για ενδεχόμενο νέο κύμα σε ολόκληρη τη χώρα.

«Τα ειδικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα λήξουν στις 7 Μαΐου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας Κατσουνόμπου Κάτο σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στη συμβουλευτική επιτροπή του υπουργείου Υγείας προειδοποίησε επίσης ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα «ένατο κύμα» της πανδημίας, ακόμη πιο σοβαρό από το προηγούμενο, ενώ ο υπουργός Υγείας σημείωσε την αύξηση των κρουσμάτων της νέας, μεταδοτική υποπαραλλαγής XBB.1.5 της Ομικρον.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αύξησης των λοιμώξεων, ή του όγδοου κύματος, που παρατηρήθηκε στην Ιαπωνία από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου, αναφέρθηκαν πάνω από 7,5 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι Ιάπωνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι έναντι της πανδημίας καθώς ο πληθυσμός της χώρας έχει δυσανάλογα υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων και σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών.

Πηγή: Kyodo

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή