Ουκρανία: «Στην τελική ευθεία» για την εαρινή αντεπίθεση

Ουκρανία: «Στην τελική ευθεία» για την εαρινή αντεπίθεση

«Θεού θέλοντος, καιρού επιτρέποντος και μόλις υπάρξει απόφαση των διοικητών, θα το κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία βρίσκεται στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για την αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της χώρας Ολέξιι Ρεζνίκοφ.

«Θεού θέλοντος, καιρού επιτρέποντος και μόλις υπάρξει απόφαση των διοικητών, θα το κάνουμε», δήλωσε σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Οι προετοιμασίες φθάνουν στο τέλος τους», είπε ο Ρεζνίκοφ.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η αντεπίθεση, αλλά δήλωσε: «Μιλώντας συνολικά, είμαστε σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι».

«Υπερβολικές» προσδοκίες

Παρ’ όλα αυτά, ο Ρεζνίκοφ προειδοποίησε κατά των υπερβολικών προσδοκιών.

«Οι ελπίδες είναι ασφαλώς υπερβολικές, όλοι ανυπομονούν για την επόμενη νίκη», είπε ο 56χρονος υπουργός στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων RBC.

Ο υπουργός Άμυνας υπενθύμισε πως όταν εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022 εκφράζονταν ελπίδες πως η Ουκρανία θα κατάφερνε απλώς να επιβιώσει.

«Όταν όμως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας άρχισαν να καταγράφουν επιτυχίες, όλοι άρχισαν να πιστεύουν σε μια νίκη» πρόσθεσε και χαρακτήρισε φυσιολογικό να υπάρχει προσδοκία για επιτυχίες.

Επίκεντρο των εχθροπραξιών το Μπαχμούτ

Το Κίεβο ελπίζει ότι η σχεδιαζόμενη αντεπίθεσή του θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου που μαίνεται εδώ και 14 μήνες.

Η Ρωσία έχει στην κατοχή της μεγάλα τμήματα ουκρανικών εδαφών στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στη νεότερή του ημερήσια έκθεση για τον πόλεμο ότι το Μπαχμούτ, μια μικρή πόλη στην ανατολική Ουκρανία, παραμένει το επίκεντρο των εχθροπραξιών.

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ξένοι σύμμαχοι και εταίροι του Κιέβου έχουν παραδώσει στην Ουκρανία σχεδόν το σύνολο των οχημάτων μάχης που είχαν υποσχεθεί.

Ο Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει ήδη λάβει σύγχρονο εξοπλισμό και ότι συνεχίζεται η εκπαίδευση για τη χρήση μέρους αυτού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή